Kako zaštititi Jadran od izlijevanja opasnih i štetnih tvari

16.05.2023.

15:47

Autor: T.V./HRT

Međunarodna konferencija Adriaspillcon

Međunarodna konferencija Adriaspillcon

Foto: HTV / HRT

U Opatiji se održava trodnevna međunarodna konferencija Adriaspillcon na kojoj svjetske institucije i predstavnici jadranskih država razgovaraju o pripravnosti i reagiranju na izlijevanje opasnih i štetnih tvari u morski okoliš. 

U slučaju većih onečišćenja u Jadranu, čiji su plovidbeni putovi u blizini obala, potrebno je donijeti novi plan suradnje svih jadranskih država kako bi se pravodobno reagiralo na takve situacije. Izrada takve platforme jedna je od tema konferencije.

- Do sada je postojala suradnja kroz plan između Italije, Slovenije i Hrvatske. Italija, doduše, nikad nije ratificirala taj plan, ali sad sudjeluju sve jadranske države što znači bolju suradnju i povezanost jer u slučaju bilo kakvog iznenadnog onečišćenja u Jadranu nemamo vremena i to je klučna stvar zašto moramo zajednički nastupiti u slučaju većeg incidenta, rekao je Vedran Martinić, ravnatelj Jadranskog edukacijsko-istraživačkog centra ATRAK.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!