09:59 / 28.01.2020.

Autor: Nika Jelavić/DJH/HRT

Kako zaštititi osobne podatke?

-

-

Foto: - / -

Zaštita osobnih podataka je temeljno pravo EU. Iako je Uredba o zaštiti osobnih podataka omogućila građanima bolju kontrolu nad korištenjem njihovih osobnih podataka, razvojem novih tehnologija, broj pritužbi raste.
Europski je dan zaštite osobnih podataka. Prilika je to da se još jednom prisjetimo važnosti brige o sigurnosti naših podataka.

Zaštita osobnih podataka jedno je od temeljnih prava Europske unije. Uredba o zaštiti osobnih podataka, poznatija kao GDPR, omogućila je građanima bolju kontrolu nad korištenjem njihovih osobnih podataka. Ipak, razvojem novih tehnologija, broj pritužbi raste.

- Najveći broj pritužbi odnosi se na telekomunikacijski  i bankarski sektor, zatim na marketinške poruke, znači slanje neželjenih marketinških poruka, zatim i na videonadzorni sustav kao i na obradu osobnih podataka putem društvenih mreža, rekla je iša savjetnica u Službi za zaštitu osobnih podataka Petra Papić.

Agencija je prošle godine zaprimila povećan broj pritužbi građana na obradu osobnih podataka putem lažnih nagradnih igri, ali i na korištenje njihovih osobnih identifikacijskih dokumenata u oglasima za posao putem različitih oglasnika.

Savjetujemo građane da se informiraju u obradi osobnih podataka - kada, kome i zašto daju svoje osobne podatke, a Agencija posebnu pozornost skreće također i zaštiti osobnih podataka djece, provodi niz edukacija jer smatramo da su djeca najranjivija skupina koja nisu svjesna rizika koje obrada osobnih podataka može imati, odnosno koje pogotovo davanje osobnih podataka putem društvenih mreža i Interneta, kazala je Papić.

Iz Agencije ističu kako im se obraćaju roditelji maloljetne djece čija djeca dobivaju račun koji glasi na njihovo ime. Međutim, maloljetna djeca nemaju poslovnu sposobnost i ne mogu sklapati ugovore.

- Ti računi su se odnosili na različite usluge, znači potrošačke i to smo uspješno rješavali i provodili nadzorne aktivnosti i utvrdili da je došlo do zamjene identiteta, da su korišteni podaci maloljetne osobe umjesto stvarnog korisnika usluge koji možda nosi često ime i prezime maloljetnog djeteta i da je došlo do jednostavno zamjene identiteta i zamjene u osobnim podacima, rekla je Papić.

Građani su svjesni da napretkom tehnologije postoje sve veći rizici u obradi njihovih osobnih podataka. Na pitanje jesu li oprezni s davanjem svojih osobnih podataka neki su izjavili:

- Ne nosim ih sa sobom, doma su u ladici.

Neki građani se žale na lažne nagradne igre i oglase za posao gdje su im uzimali osobne podatke. Jeste li Vi imali kakvih neugodnih iskustava?

- Ne, ne nasjedam na takve oglase i tak slično.

Javljaju se ljudi kao neki na Facebooku.Traže li te osobne podatke?

- Ne dam ih ako netko rendom traži.


O zaštiti osobnih podataka u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, u rubrici Svi smo mi potrošači, govorili su: specijalistica za zaštitu potrošača, odvjetnica Dijana Kladar i policijski službenik iz Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a Dragan Marić.

- Možda 20 posto ljudi, ako i toliko, je svjesno što su to osobni podaci i da imaju određena prava i da postoji tijelo koje ih može zaštititi u situaciji kada nešto krene po zlu. Ako bilo koji potrošač smatra da netko krši njegovo pravo može se obratiti Agenciji za zaštitu osobnih podataka i taj podatak da se možete obratiti njima mora pisati na svačijoj web stranici, u nekakvim trgovačkim lancima, kod bilo kojih pružatelja usluga znači vi morate dobiti informaciju gdje možete zatražiti svoju zaštitu, kazala je odvjetnica Kladar.

Danas sve više autoriziramo plaćanja PIN-om, a ne potpisom pa se pitalo kako zaštiti naš PIN, je li dovoljno samo prekriti ga rukom pri unosu.

- Definitivno je potrebno na bilo koji način zaštititi da nitko ne može pročitati PIN koji vi unosite, od bankomata, POS aparata. To je najčešći vid prijevare, jer je najčešće koristimo PIN i karticu za izvršenje plaćanja. Također treba skrenuti građanima pažnju da svoje osobne podatke, pogotovo autorizacijske podatke kao što su PIN-ovi i lozinke ne dijele s drugim osobama. Također da ih ne unose na internetu na sve moguće stranice. Postoje određene sigurne stranice, od vaše banke pa do internet servisa koji jamče sigurnost, sadrže certifikate za zaštitu takvih osobnih podataka, rekao je Marić.

S konkretnim pitanjima u emisiju su se uključivali i gledatelji. Što je sve rečeno, poslušajte u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!