10:41 / 22.11.2018.

Autor: Mladen Sirovica/D.M./P.F./HRT

Kakva je budućnost poljoprivrede?

-

-

Foto: - / -

Prema sadašnjem prijedlogu, zajednički proračun Europske unije za poljoprivredu u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju iznosit će 365 milijardi eura.
U idućem proračunu Europske unije - za poljoprivredu treba osigurati barem onoliko novca koliko je dobivala do sada. To je zaključak međuparlamentarne konferencije o budućnosti hrane i poljoprivrede na kojoj je sudjelovao i europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan. Razgovaralo se i o problemu na tržištu šećera zbog kojeg su tri naše šećerane u vrlo teškoj situaciji.

Ukidanjem kvota, cijena šećera u slobodnom je padu. Tržište je prezasićeno, pa su i naši proizvođači u Županji, Virovitici i Osijeku u problemima. Europska unija traži rješenje, no radna skupina formirat će se tek početkom sljedeće godine.

U idućem europskom proračunu Hrvatskoj će za poljoprivredu i ruralni razvoj na raspolaganju biti više od 4 milijarde eura. Naglasak će biti na modernizaciji, razvoju OPG-ova i uključivanju mladih.

Poljoprivrednici kažu da primjećuju korist od ulaska u Europsku uniju, ali im smeta nelojalna konkurencija.

Za europski proračun, pa tako i poljoprivredu, važna je tema izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije.

Prema sadašnjem prijedlogu, zajednički proračun za poljoprivredu u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju iznosit će 365 milijardi eura.

Plenković i Tolušić s povjerenikom Hoganom

S Philom Hoganom sastao se predsjednik Vlade Andrej Plenković, a na sastanku je bio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Rapravljali su o zajedničkoj poljoprivednoj politici u Europskoj uniji i njezinoj budućnosti.

"Raspravljali smo o brojnim otvorenim pitanjima koja utječu na Hrvatsku u tom području. Bilo je riječi i o pitanjima na koja će utjecati naš prijedlog zajedničke poljoprivredne politike višegodišnjeg financijskog okvira. Želimo imati stabilan proračun prije 2019., prije izbora u Europskoj uniji", izjavio je povjerenik Phil Hogan.

Tolušić: Želimo da omotnica za poljoprivredu ostane na istoj razini

"Hrvatska strana podržava napor Europske komisije i poteze vezane uz Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP). Želimo da omotnica u idućem programskom razdoblju vezana uz poljoprivredu ostane na istoj razini i za to ćemo se zalagati", istaknuo je Tomislav Tolušić u izjavi novinarima nakon sastanka. "Očekuje se i pozitivan signal Europske komisije kako bi se pomoglo hrvatskim šećeranama", dodao je. Naime, prema prijedlogu Europske komisije ukupno bi se za poljoprivredu u razdoblju od 2021. do 2027. godine izdvojilo 365 milijardi eura. Hrvatskoj bi u tom razdoblju, po prijedlogu Europske komisije, za izravna plaćanja poljoprivrednicima i za ruralni razvoj na raspolaganju bilo 4,035 milijardi eura.
Tolušić je kazao kako Hrvatska pozdravlja sve najave pojednostavljenja procesa i fleksibilnost u korištenju mjera. "Želimo da, ako neka članica, pa tako i Hrvatska uvodi neka ograničenja ona budu na dobrovoljnoj bazi", rekao je.
Tolušić i Hogan su potvrdili da se na sastanku razgovaralo i o stanju na tržištu šećera.

Hogan ne vjeruje da je privatno skladištenje šećera dobro rješenje

"Naše šećerane - u Županji, Virovitici i Osijeku - u teškoj su situaciji zbog stanja na tržištu šećera koje je prezasićeno. Očekujemo da Europska komisija da pozitivan signal prema Hrvatskoj kako bi pomogli našim šećeranama da prebrode krizu", rekao je Tolušić. Hogan je rekao kako su svjesni da je situacija na tržištu šećera teško tržišno pitanje te najavio da će se u siječnju oformiti skupina na najvišoj razini, koja će se baviti tim pitanjem i pokušati ga riješiti.

Na pitanje kakav pozitivan signal se može očekivati od EK-a u pogledu tržišta šećera i što mogu očekivati hrvatske šećerane, povjerenik Phil Hogan je odgovorio kako je to pitanje na dnevnom redu Komisije idućih tjedana. "Idućih tjedana vidjet ćemo što ćemo učiniti. (...) Jedan od prijedloga, koji je stigao iz Italije i koji je podržao hrvatski ministar Tolušić, bio je da se intenzivira privatno skladištenje šećera, no ne vjerujem da je to dobro rješenje jer nije u interesu farmera. Svjesni smo problema i od je adresiran na najvišoj razini unutar EK-a", rekao je Hogan.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!