11:43 / 30.10.2018.

Autor: V.K./HRT

Kakva je budućnost visokog obrazovanja u Hrvatskoj?

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu se održava konferencija "Budućnost visokog obrazovanja: osiguravanje kvalitete kao pokretač promjena. Najvažnija je tema konferencije, globalne promjene i izazovi u visokom obrazovanju i kako na njih odgovaramo.
Danas se u Zagrebu održava konferencija pod nazivom Budućnost visokog obrazovanja: osiguravanje kvalitete kao pokretač promjena. Najvažnija je tema konferencije, globalne promjene i izazovi u visokom obrazovanju, kako na njih odgovaramo, te na koji je način neovisno vanjsko osiguravanje kvalitete pokretač promjena. O toj su temi danas u emisiji Dobro jutro Hrvatska razgovarali s gošćama iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje , Emitom  Blagdan, pomoćnicom ravnateljice za međunarodnu suradnju i Minom Đorđević, iz Odjela za međunarodnu suradnju.

„Vanjsko osiguranje kvalitete se provodi u visokom obrazovanju i znanosti i potiče visoka učilišta na poboljšanje i unaprjeđenje kvalitete, ne samo studijskih programa, već i okruženja u kojim se oni izvode“, naglasila je Blagdan.

Na pitanje, zašto nam je potrebno vrednovanje sustava obrazovanja, Đorđević je odgovorila: „Mi smo u proteklih pet godina proveli svojevrsnu inventuru svih visokih učilišta u Hrvatskoj. Cilj je kontinuirana transformacija visokih učilišta, koja žele biti agilna i brzo odgovarati na potrebe tržišta.“

„Globalno dinamično okruženje u svijetu iziskuje od visokih učilišta okrenutost ka promjenama. Važno je napomenuti, da kada se razmišlja o razvoju i poboljšanju kvalitete visokih učilišta, treba uzimati u obzir dobre svjetske prakse, ali i nacionalno okruženje i potrebe“, napomenula je Blagdan.

Blagdan je rekla, kako se često govori da studiji nisu usklađeni s tržištem rada i to da je izazov koji stoji pred visokim učilištima.
„Učilišta se trude da prate dinamiku promjena na tržištu i uključuju poslodavce u razvoj svojih studijskih programa“, naglasila je.

Gošće su naglasile kako je cilj je da se na svjetskoj sceni pojave i hrvatska učilišta i sveučilišta.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!