21:04 / 05.10.2020.

Autor: Lana Gašparac/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Kakva je kultura recikliranja u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Otkad je počelo recikliranje, radnici Čistoće nagledali su se svačega. No, najviše pogrešno odvojenog otpada pronalaze u kantama za biootpad.
Ekipa HRT-a provjerila je na kakvoj je razini kultura recikliranja u glavnome gradu, Zagrebu. 

Otkad je počelo recikliranje, radnici Čistoće nagledali su se svačega. No, najviše pogrešno odvojenog otpada pronalaze u kantama za biootpad.

U zagrebačkoj Čistoći ističu, nisu svi nekulturni, što se tiče biootpada, gotovo 80% građana drži se uputa, dok ih 20% to ne želi. A upravo to komplicira i poskupljuje proces zbrinjavanja i razgradnje. Naime, pomiješani se otpad mora razvrstavati ručno. 

- Mi ćemo dijeliti jedno 2 do 3 puta opomene, ljubazno zamoliti, a onda nakon te treće, nećemo prazniti te spremnike, jer nemamo kud s njima. Zbog toga građane molimo da recikliraju i bit će nam drago, objasnio je Jure Leko, direktor zagrebačke Čistoće.

- Vjerujemo da ćemo kroz ovaj proces svatko dati svoj mali doprinos koji će uistinu biti ogroman doprinos za naš Zagreb, rekla je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Grad i Čistoća nastavljaju educirati građane - jer samo prošle godine skupljeno je 80% više plastične ambalaže, 48% više papira i 13% više stakla. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!