18:50 / 12.07.2019.

Autor: Marijana Kranjec/HRT

Kakva je protugradna obrana u Hrvatskoj?

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj postoje samo tri radara velikog dometa koji mogu pravodobno predvidjeti jača nevremena.
U Hrvatskoj postoje samo tri radara velikog dometa koji mogu pravodobno predvidjeti jača nevremena, kakvima svjedočimo i posljednjih dana. Jedan od njih je na Bilogori. Istodobno, već godinama se čeka i odgovor na pitanje - što s našom protugradnom obranom? Uređaji u radarskom centru na Bilogori mogu predvidjeti jačinu nevremena.  - Sredinom dana i u ranim popodnevnim satima već je zabilježeno na našem radaru, odnosno na ovoj slici koju ste vidjeli, da će nepogoda zahvatiti veći dio Hrvatske, kaže Ivan Ivanec, tehnički voditelj RC-a Bilogora.

Alarm je to zbog kojeg dežurni meteorolog poziva sve radarske centre, a oni raketare.

- Odavde se radiovezom naređuje paljenje prizemnih generatora i prati se njihov rad jer ih se poziva više puta, objasnio je Davor Nikolić, voditelj odjela Regionalni radarski centar Bilogora.

No od ove godine rade bez raketa, a učinkovitost više od 570 prizemnih generatora poljoprivrednici ne vide. Jedino što vide jest prouzročena šteta.

- Vjerujem da bi protugradna obrana imala učinak jer unatrag 20 godina nije bilo takve štete na trajnim nasadima. Budući da na našem području ima 4-5 lansirnih rampi, bilo je učinkovito i stojimo iza toga, tvrdi Josip Nemet.

Jedina smo država EU-a u kojoj obranu od tuče provodi meteorološka služba, a drugdje to rade udruge, tvrtke ili ministarstvo poljoprivrede. Postojeći zakon državi, županijama i gradu Zagrebu propisuje i financiranje, no svi ne uplaćuju jednako. Zato je i novca sve manje. Ministarstvo poljoprivrede još nije odlučilo hoće li obranu ukinuti ili neće.

-Oni moraju odlučiti o daljnjoj sudbini - hoće li se to nastaviti ili neće, a ako se odluči da će se nastaviti, onda treba razmisliti o načinu organizacije, tvrdi Nikolić.

Utješno je ipak što se unapređuje cijeli sustav koji omogućuje preciznu kratkoročnu prognozu. Zahvaljujući europskom projektu Metmonic više od 300 milijuna kuna ulaže se u modernizaciju meteorološke opreme. Novi radari, osim na kontinent, napokon stižu i u priobalje. Prvi sljedeće godine na Debeljak pokraj Zadra. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!