14:10 / 23.11.2018.

Autor: V.K./HRT

'Kakva je veza bubrežne funkcije i dozvole za oružje'

-

-

Foto: - / -

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine tvrdi da novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja narušava odnos obiteljskih liječnika i pacijenata.
Hrvatska je dobila novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja - narušava li  Nacrt zakona odnose obiteljskih liječnika i pacijenata i tko odgovara za procjenu sposobnosti i tko može nositi oružje.

Ovo su bile teme razgovora u emisiji „Studio 4“ s gostima dr. Natašom Ban Toskić, specijalisticom obiteljske medicine i članicom Izvršnog odbora KOHOM-a, te s Miroslavom Maretićem, voditeljem Službe za upravne poslove MUP-a.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine tvrdi da novi Zakon o nabavi i
posjedovanju oružja narušava odnos obiteljskih liječnika i pacijenata.

"Osnova je naše struke povjerenje liječnika prema pacijentu i obrnuto. To je iznimno važno za proces liječenja. Ovim je zakonom obiteljskim liječnicima nametnuta obveza da svaku promjenu zdravstvenog stanja moraju prijaviti MUP-u. To se odnosi na vlasnike oružja“, rekla je Ban Toskić i zapitala se "kako će pacijent imati povjerenje u nas kada mi moramo svaki njegov problem, kao što su nesanica, astma, stres, temperatura, križobolja, istog trena prijaviti MUP-u preko našeg centralnog informacijskog sustava.“

"Ovom odredbom zakona dovedeni smo u veoma nezgodan položaj zato što zakon ne možemo kršiti“, naglašava Ban Toskić.

Maretić se nije složio s konstatacijom liječnice i rekao kako to ne znači da liječnik mora prijavljivati svaki dolazak pacijenta. Stvar je procjene liječnika može li to zdravstveno stanje koje se promijenilo utjecati na sposobnost posjedovanja oružja. Opet, to ne znači da će pacijent izgubiti dozvolu posjedovanja oružja, već će biti upućen na izvanredni  liječnički pregled.

Ban Toskić je rekla kako su ovim zakonom  liječnici postali krajnji izvršitelji i jedini koji imaju obvezu kontinuiranog praćenja zdravstvenog stanja pacijenata vlasnika oružja.

"Osoba koja daje zahtjev za dozvolu za oružje nije obvezna potpisati izjavu o svome zdravstvenom stanju, kojom preuzima osobnu materijalnu i kaznenu odgovornost“, rekla je i napomenula kako "osoba mora samo predočiti potvrdu svog liječnika te onda ide u ovlaštenu zdravstvenu ustanovu gdje je vještače psihijatar, psiholog, oftalmolog i specijalist medicine rada i izdaju joj doživotnu potvrdu“.

"Nas nitko nije konzultirao kako ćemo u praksi primjenjivati odredbe ovog zakona“, napominje Ban Toskić.

"Ako liječnik ne prijavi promjenu stanja vlasnika oružja, npr. povišeni šećer, ili povišene vrijednosti bubrežne funkcije, riskira kaznu od 1000 do 5000 kuna, a ako taj vlasnik oružja počini bilo kakvo djelo s tim oružjem, i liječnik snosi kaznenu odgovornost“, istaknula je Ban Toskić.

Maretić se osvrnuo na to što liječnica govori da nema nikakvih naputaka o primjeni odredaba Zakona i rekao da su "na snazi naputci koje je donio ministar zdravstva. U jednom od pravilnika popisane su dijagnoze koje ostavljaju zapreku za posjedovanje oružja“.

"U ovom smo zakonu stavili jednu odredbu, koje prije nije bilo, da je svaka osoba koja podnosi zahtjev dužna dati suglasnost da njezin liječnik dostavlja promjene zdravstvenog stanja, a isto tako da policijska uprava traži od liječnika potvrdu“, naglasio je Maretić.

"Unaprijed se ispričavamo pacijentima zato što smo prisiljeni narušiti naše uzajamno povjerenje“, zaključila je Ban Toskić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!