"Dva koraka naprijed, jedan natrag" - izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTIQ osoba

13.02.2023.

13:01

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Kakve su zakonodavne, pravosudne, političke, društvene, medijske okolnosti koje se tiču temeljnih ljudskih prava LGBTIQ osoba?

Kakve su zakonodavne, pravosudne, političke, društvene, medijske okolnosti koje se tiču temeljnih ljudskih prava LGBTIQ osoba?

Foto: Studio 4 / HRT

Predstavljen je Izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTIQ osoba u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2018. do 2022. Riječ je o trećem takvom izvještaju koji je izradio Zagreb Pride prateći zakonodavne, pravosudne, političke, društvene, medijske i kulturne okolnosti koje se tiču života i temeljnih ljudskih prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj. Naslovljen je "Dva koraka naprijed, jedan natrag", čime se želi poručiti da su prava negdje između stagnacije i sudskih pobjeda - rečeno je na okruglom stolu organiziranom u povodu predstavljana izvještaja.

- Nažalost suočavamo se s predrasudama i stereotipima i kroz pravosudni sustav i tijela gonjenja zato i dolazi do visokog stupnja nepovjerenja u rad državnih institucija, zbog straha da će biti dodatno viktimiziran, zbog straha da neće biti zaštićeni i stajališta da se ništa neće promijeniti ako nešto takvo prijave, rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Dota: Stagnacija u razvoju i poštivanju ljudskih prava i prava LGBT zajednice


Ranije danas u emisiji Studio 4 gostovao je Franko Dota, koordinator udruge Zagreb Pride. Tom prilikom rekao je kako generalni zaključak izvještaja pokazuje da je u zadnjem petogodišnjem razdoblju došlo do stagnacije u razvoju i daljnjem poštivanju ljudskih prava u RH općenito, a onda i u specifičnom smislu LGBT prava i prava LGBT zajednici i osoba.

- Razlog tome je, prema našim istraživanjima, loša primjena postojećih zakona, rekao je. 

Istaknuo je i kako negativni politički, društveni i medijski trendovi u Hrvatskoj, pa i u nekim drugim zemljama EU-a, također doprinose ne samo stagnaciji nego i pogoršanju društvene klime i odnosa u društvu prema LGBTIQ zajednici.

- Kada govorimo o stagnaciji, dodao bi i ignoranciji, vidljiv je najnegativniji trend. Stekao sam dojam da je donošenjem relativno zadovoljavajuće legislativnog okvira ili antidiskriminacijskih mjera, stvar time riješena, međutim, institucije na svim razinama vlasti ne rade na konkretnoj primjeni propisa niti na njihovom poboljšanju, istaknuo je Dota.

Dodao je i kako je trend nasilja u porastu.

- Službeni podaci nadležnih tijela, a i neslužbeni koje vodimo mi, pokazuju da je trend nasilja u porastu. Iako nema velikih incidenata i velikih nasilnih napada, pljuvanja, vrijeđanja na ulici, naguravanja je sve više. 64 posto ispitanih LGBT osoba izjavilo je da je doživjelo neki oblik fizičkog, psihičkog ili emocionalnog nasilja, a od onih koji su doživjeli fizičko nasilje samo devet posto ih je to nasilje i prijavilo, rekao je Dota.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!