Kakvo je stanje s radnim stažem u Hrvatskoj?

02.08.2023.

12:19

Autor: Kornat Vilović/Dnevnik/HRT/A.S.

Prikupiti dovoljan broj godina rada za odlazak u mirovinu postaje sve teže. I dok se u nekim europskim državama godine studija mogu uračunati u staž, u nekima je takva praksa ukinuta. Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Danas je sve teže imati 41 godinu rada, odnosno puni radni staž. Umjesto da se mladima u staž pribroji i vrijeme provedeno na studiju, ovakvim mirovinskim sustavom i visinom plaće za visokoobrazovane činimo upravo suprotno, smatra Milivoj Špika.

- Stimuliramo mlade da napuštaju Hrvatsku i svoju budućnost traže negdje drugdje, gdje onda oni najkvalitetniji pokazuju svoje pravo lice. Vi znate da su ti isti radnici u Hrvatskoj upola manje produktivni nego bilo gdje vani, rekao je Šipka, predsjednik BUZ-a.

Oglasilo se i Ministarstvo

U resornom ministarstvu ističu da se Vlada opredijelila za daljnje jačanje mirovinskoga sustava, s posebnim fokusom na povećanje razine adekvatnosti mirovine.

- Osobe koje su zbog redovitog studiranja kasnije ušle na tržište rada uglavnom imaju i veće plaće od onih koji ulaze ranije te tako kompenziraju kraći mirovinski staž, stoji u priopćenju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Špika tu tvrdnju Ministarstva smatra u najmanju ruku apsurdnom.

-Jedan keramičar, jedan vodoinstalater sada bi vam se nasmijao i rekao, ja mogu zaraditi i dva puta više od ministra koji ima 2500 eura plaću, komentirao je.

''Skup lijepih želja''

Profesor Brkić smatra da je računanje staža tijekom studiranja samo skup lijepih želja i neizvedivo s obzirom na sadašnji mirovinski sustav.

- Treba najprije postaviti pitanje održivosti mirovinskog sustava kod nas. Mi smo jedna od rijetkih zemalja koje su taj čileanski model još zadržale sa svim dobrim i lošim stranama. Dakle, održivost mirovinskog sustava u cjelini nešto je što treba postaviti kao prvo pitanje, objasnio je Luka Brkić, ekonomski analitičar.

S oko 35 posto visokoobrazovanog stanovništva Hrvatska stoji dobro uzme li se u obzir da prosjek Unije iznosi 41 posto. No ako visokoobrazovana radna snaga nastavi odlaziti, upitno je kako će ti brojevi izgledati u skoroj budućnosti.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!