11:18 / 30.04.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/D.S.

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend?

Meteorolog Tomislav Kozarić

Meteorolog Tomislav Kozarić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Iako vikend neće biti potpuno stabilan, veći dio prazničnog vikenda bit će uglavnom suho vrijeme i toplo, najavio je meteorolog HRT-a Tomislav Kozarić, dipl. ing. 

- Jutros ponegdje ima umjerene naoblake, ali ponegdje je pretežno sunčano. Najviše naoblake je na riječkom području, u Istri i Gorskom kotaru, međutim ne očekuje se kiša, rekao je meteorolog HRT-a Tomislav Kozarić.


U nastavku dana očekujemo topao dan, može se govoriti i o kratkotrajnoj iznadprosječnoj toplini jer će temperatura mjestimice u unutrašnjosti iznositi 24 - 25 °C, ponajprije na istoku zemlje, koji će biti i najsunčaniji. Najviša dnevna temperatura očekuje se između 19 - 24 °C, bit će djelomice sunčano, ne posve stabilno. 


- Sutra će u jugozapadnoj struji nastaviti pritjecanje toplog zraka, ali će doći nešto više vlage u višim slojevima pa će biti oblačnije, temperatura će biti podjednaka ili nešto niža nego danas. U nedjelju se očekuje još koji stupanj niža temperatura, ali sunčanija. Najviše oborina očekuje se na prijelazu sa subote na nedjelju.


Uspoređujući temperature zraka izmjerene na meteorološkoj postaji Zagreb - Maksimir tijekom travnja 2021. s prosječnim temperaturama za razdoblje 1991. - 2020. vidljivo je da je u unutrašnjosti najviša i najniža temperatura bila niža nego što je uobičajeno u travnju. 


Ponedjeljak će imati prolazno nižu temperaturu, pogotovo u zapadnim krajevima, a u drugom dijelu tjedna bit će uglavnom suho i sunčanije vrijeme. Kozarić se složio s voditeljicom emisije Doris Pinčić kako je vrijeme upravo za balerinke.


Očekuje nas biometeorološki razmjerno povoljno vrijeme u unutrašnjosti, a razmjerno nepovoljno danas na Jadranu, ali praznični vikend i prilika za druženje uz roštilj će popraviti raspoloženje, kaže Kozarić.


Prognoze DHMZ-a, možete pratiti i u HRT METEO aplikaciji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!