17:08 / 27.03.2018.

Autor: S.M./D.P./HRT

Kalinić: Građanin u grmlju pronašao bistu Ive Lole Ribara

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na konferenciji za novinare Kalinić je pokazao bistu Ive Lole Ribara koju je nepoznati počinitelj početkom ožujka maknuo s postolja u Ulici Baruna Filipovića, a pronađena je 50-ak metara dalje.
Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić na izvanrednoj je konferenciji za novinare izvijestio da je građanin koji je šetao psa u grmlju pronašao bistu Ive Lole Ribara, nedaleko od mjesta gdje je na raskrižju Selske ulice i Prilaza baruna Filipovića bila postavljena.   

Pročelnik Kalinić je rekao da su tu dojavu dobili neposredno prije konferencije za novinare, oko 15 sati i Ured za upravljanje u hitnim situacijama je pozvao policiju. "Jednostavno je bačena u grmlje", kazao je Kalinić i zamolio one koji ruše spomenike da to više ne čine.

"Na ovim prostorima je tradicija uvijek kad netko dođe na vlast da smatra da povijest počinje s njim. S nikim od nas ni prije ni poslije nije počela niti će povijest završiti. Ovdje je tradicija da kad su odlazili Turci, onda je Austrija kad je dolazila za njima rušila njihove spomenike. Nakon toga je došla Kraljevina Jugoslavija, pa je rušila sve austrijske spomenike. Onda je došla NDH, onda su došli partizani i onda je došla takozvana demokracija i svaki put ispočetka imamo rušenje spomenika. Mislim da bi jedanput s tom praksom trebali prestati", istaknuo je Kalinić.

Šef zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, izjavio je da je sazvao konferenciju za novinare zbog stvorene panike nakon trovanja pasa. Nije se radilo o trovanju pasa. Tri obrađena uzorka pokazala su da je riječ o izmrvljenom papiru, žbuki te mačjoj hrani. Vrijeme je da prestane histerija, poručio je.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!