Kalinić: Pucnjava je dio življenja u metropoli

24.09.2018.

14:29

Autor: P.F./HRT

default error photo
Policija mora pojačati preventivne mjere, to jest pretraživanje. Imali smo rat, ostalo je jako puno oružja i na tome treba poraditi. Nedopustivo je da bilo tko puca ispred škole.
Nekoliko dana nakon pucnjave između dvije romske obitelji u blizini škole u Vukomercu, dogodila se pucnjava u blizini zagrebačkog autobusnog kolodvora, a sudionici su opet bile dvije posvađane romske obitelji. Policija i gradonačelnik Milan Bandić ponavljaju da je Zagreb siguran grad unatoč sve većim kritikama javnosti.

Je li naša metropola sigurna?

Ako usporedite veličinu grada Zagreba, onda on spada u vrh sigurnih gradova u Europi. Naravno da se nitko nije razveselio što se pucalo ispred škole, što se pucalo na jednom od najprometnijih križanja u gradu. Međutim, to sve nosi jedan veliki grad. Znamo da se nalazimo u velikoj krizi, u velikoj recesiji, cijelo društvo se rastače i onda je to iskrenje na rubovima društva. Nažalost, to se ne može i neće moći preskočiti ni u budućnosti jer je to sastavni dio življenja u metropoli, rekao je Pavle Kalinić, pročelnik za izvanredne situacije u gradu Zagrebu.

Policija mora pojačati preventivne mjere, to jest pretraživanje. Imali smo rat i nakon toga je ostalo jako puno oružja i na tome se treba više poraditi. Nedopustivo je da bilo tko puca ispred škole. Djeca su mogla biti u dvorištvu, moramo zaštititi našu djecu. Što se tiče odgovornosti, odgovorni su Ministarstvo unutarnjih poslova i zagrebačka policija i morat će malo bolje pročešljati suspektan milje kako bi se pronašle i oduzele duge cijevi, smatra.

Svaka škola manje-više ima ogradu, ima je i ova i sad će biti pokrivena kamerama i bit će veća kontrola tko ulazi u dvorište. Molim sve ravnatelje škola u Hrvatskoj da se pobrinu da ključ za nužan izlazak bude dostupan, a ne da se ne zna gdje je osoba koja ima ključ jer nikad ne znamo što se može dogoditi. Roditelji moraju imati unaprijed dogovoreno sa svojom djecom gdje će se naći ako se nešto nepredviđeno dogodi. Ljudi se previše oslanjaju na mobitele, a kad se nešto dogodi, mobiteli obično ne rade, objasnio je Kalinić.

Kalinić je komentirao i prijavu za prekršaj zbog sukoba s provjednikom u Vukomercu. Rekao je kako je jedna osoba pokušala pljunuti štićenu osobu, gradonačelnika Milana Bandića, koji je na drugoj izvršnoj funkciji u Hrvatskoj. Kako policija nije odradila svoj posao, on je odgurnuo muškarca za kojeg tvrdi da je imao i kamen u ruci, ali ga nije uspio upotrijebiti. Dogodilo se to što se dogodilo, ponosan sam što nitko nije stradao, a prekršajna prijava mi je nevažna. Uvijek branim slabije, jedino me malo stišće godina proizvodnje, ali što je tu je, našalio se Kalinić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!