09:13 / 07.12.2020.

Autor: Studio 4/IMS/HRT/B.V.M.

Kalinić: Stožer se previše priklanjao politici

-

-

Foto: - / -

Za članove Stožera Pavle Kalinić kaže kako ne vjeruje da su ispod razine, ali su se previše priklanjali politici.
Pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić u svojim nastupima ne štedi nikoga ni kada je riječ o epidemiološkom stanju u Gradu Zagrebu, Hrvatskoj, mjerama, ali i kažnjavanju prekršitelja. Tako i danas u Studiju 4 govori da su mjere uvedene prekasno, da se struka previše priklonila politici i kako ne bi trebalo odlaziti ni na mise kako bi se spriječilo širenje zaraze.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu

Pavle Kalinić je u izolaciji jer je pozitivan na koronavirus.

- Sedam dana sam u kućnoj izolaciji i sve je pod kontrolom, osjećam se dobro, rekao je Kalinić.

Žarišta su postala upravo obitelji, jer nemaju dovoljno četvornih metara da se odvoje.

- Imali smo dosta krivih koraka otkako se ova pandemija počela širiti, nažalost tih grešaka će biti još više. Mislim da su se ljudi koji se tim bave, tu prvenstveno mislim na epidemiologe i infektologe, da su trebali sjesti i naći najbolje moguće rješenje za specifičnu hrvatsku situaciju.  A nakon toga na specifičnu situaciju svakog pojedinog dijela Hrvatske. Mislim da smo tu malo zaostali, tu je u prvom redu išla politika, a ovdje nema mjesta za politiku.

- Što se tiče samih mjera, mnogi centri mogu raditi, neki drugi ne mogu. Moglo se pogledati kako su to Kinezi napravili jer koliko vidim, kod njih nema drugog vala, rekao je.

Naime, ako se u jednom kvartu pojavi jedan zaraženim zatvara se cijeli kvart, stranci ne mogu ući u Kinu i bez obzira na PCR test moraju 14 dana biti u samoizolaciji. U Hrvatskoj i u Europi bi se postavljalo pitanje kakve su slobode i je li to kršenje ljudskih prava.

- Naravno da bi se postavljalo pitanje ljudskih prava, ali ne može se dogoditi da zaraženi hodaju i nikom ništa. Pokazalo se da u Hrvatskoj nemamo dovoljno popunjene službe koje bi mogle kontrolirati kako rade određeni objekti, jesu li zatvoreni ili ne i ima li unutra ljudi. Recimo jedna od mjera koja je po meni trebala biti napravljena je da se da jedan program na kojem će stalno biti misa, tako da se ne mora ići ni na misu i da se i tako spriječi širenje bolesti.

Za škole kaže da nema idealnog rješenja, nego treba vidjeti što je manji gubitak i manja šteta. 

Na pitanje kako bi vratio povjerenje građana u Stožer odgovara da ne vjeruje da su ispod razine, ali su se previše priklanjali politici. 

- To se nabolje vidjelo uoči ljeta i izbora te kad se vidjelo da će sezona podbaciti. Pitanje je koliko smo dobili i koliko izgubili, a sada su mjere jako kasnile i sada imamo veliki broj mrtvih dnevno što nismo imali ni za vrijeme rata, rekao je Kalinić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!