Kaljske brodice prosvjedovale protiv Zakona o morskom ribarstvu

31.08.2023.

Zadnja izmjena 19:48

Autor: Vladimir Šetka/D.M./M.M./Dnevnik/HRT

Veliki prosvjed održan je u Kalima na otoku Ugljanu. Više od pedeset brodica okupilo se kod kaveza za uzgoj ribe. Otočani su tako pokazali svoje nezadovoljstvo Zakonom o morskom ribarstvu kojim se propisuje da je tristo metara - od kaveza uzgajališta riba - zabranjen sportski i rekreacijski ribolov.

- Od 1527. godine, dakle punih 500 godina, Kaljani slobodno plove u svojim uvalama Velika i Mala lamjana. Trideset generacija se izredalo da bi došla ova generacija kojoj je to zabranjeno. Čim odvežemo brod, bacimo udicu, odmah smo u prekršaju, zato što smo 300 metara bliže od kaveza. Sve represivne snage Republike Hrvatske, počevši od pomorske policije, carine, lučke kapetanije, ribarske inspekcije, dronovi, pa čak i obalna straža Hrvatske ratne mornarice ne dozvoljavaju da se primaknemo na 300 metara. I ono što je najgore, koncesionari koriste tih 300 metara, a donose se zakoni kojima se to zabranjeno područje legalizira, rekao je Zdenko Vidov, predsjednik Matice umirovljenika, Kali.

Istaknuo je kako su ponudili više rješenja.

- Zadnje koje nudimo je ono po uzoru na nacionalni park Kornati, gdje u najzaštićenijem kraju Hrvatske ima 200 dozvola za rekreativni ribolov. Neka se nama da 50-ak dozvola da možemo loviti do granica koncesije. Nudimo i varijantu da ribouzgajivači odrede pozicije koje njima najmanje smetaju, da bi mi mogli obavljati svoj način života i provoditi ribolov, rekao je.

Galerija
Kaljske brodice u prosvjednoj plovidbi kod kaveza za uzgoj ribe, Foto: Vladimir Šetka/HRT
., Foto: vš/.Kaljske brodice u prosvjednoj plovidbi kod kaveza za uzgoj ribe, Foto: Vladimir Šetka/HRTKaljske brodice u prosvjednoj plovidbi kod kaveza za uzgoj ribe, Foto: Vladimir Šetka/HRT

Kaljani traže izmjenu zakona i omogućavanje sportskog i rekreacijskog ribolova u trenutno zabranjenom području. Ističu kako im se zabranjuje nešto što je kaljska tradicija već 500 godina.

Iz Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede ističu kako je zabrana donesena prije više godina te da je njezin cilj zaštita ribe i nesmetanog procesa uzgoja ribe u kavezima. Dodaju kako će pri idućim izmjenama zakona razmotriti zahtjeve otočana pri čemu će se konzultirati i struka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!