Što će biti s cijenama komunalnih usluga u Zagrebu?

01.02.2023.

Zadnja izmjena 16:45

Autor: HRT/V.G./M.Š./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Slijede reakcije nakon uspješno završenog procesa mirenja sindikata i Zagrebačkog Holdinga. Kako će se i koliko povećati materijalna prava, hoće li Zagrepčanima poskupjeti cijene komunalnih usluga - na ta su pitanja dali odgovor vladajući i oporba.Radnicima u Holdingu će se povećati plaće no to ne bi trebalo utjecati na cijene usluga za građane.

Grad će najprije posegnuti za novcem od ušteda iz Holdinga, zatim i iz Gradske blagajne, tvrde vladajući.

Tko će sve to platiti?


Ostaje otvoreno pitanje kako će Holding financirati ono što se obvezao ispuniti u novom kolektivnom ugovoru i koji će se dio tog troška preliti na povećanje cijena komunalnih usluga. 

Evo što kaže jedan od djelatnika zagrebačke Čistoće. 

Kaltak: Radnici Čistoće složili se s dogovorom sindikata i Holdinga


Predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak potvrdila je u srijedu Hini da su se radnici Čistoće, koji su prošlog tjedna štrajkali, složili sa dogovorom koji je u postupku mirenja postignut između sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga.

- Jesu, radnici su se složili. Sinoć nakon potpisanog sporazuma došli smo u podružnicu, predstavnici radnika objasnili su kolegama, a treća i prva smjena nisu imali primjedbi i bili su zadovoljni, rekla je Kaltak.

Tim dogovorom obuhvaćena je i ispunjena glavnina od 11 zahtjeva koje su komunalni radnici i vozači Čistoće postavili kako bi zaustavili nezakoniti štrajk, koji je trajao od ponedjeljka do četvrtka prošlog tjedna.

Štrajk koji su radnici pokrenuli mimo sindikata okončan je dogovorom predstavnika radnika i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji im je tada ponudio da će se o šest zahtjeva, koje u tom trenutku Uprava nije mogla prihvatiti, dogovoriti u roku 30 dana.

Nakon dogovora postignutog u procesu mirenja između reprezentativnih sindikata na razini Holdinga i Uprave preostalo riješiti još samo dva zahtjeva - povećanje koeficijenata komunalnim radnicima na 1,80 te vozačima na 2,40, kao i isplatu dodatka na otežane uvjete rada u maksimalnom iznosu.

Dodatak i koeficijenti sastavni su dio sistematizacije radnih mjesta, a potpisanim sporazumom dogovoreno je da će se ona donijeti do 28. veljače, istaknula je Kaltak.

Povećani dodaci za najniže plaćene radnike


Jučer su sindikati s Upravom dogovorili potpisivanje novog kolektivnog ugovora na rok od tri godine. Dogovoren je rast osnovice plaće za pet posto od 1. siječnja te dodatnih tri posto od 1. srpnja, pa će ona od 1. srpnja iznositi 437,98 eura ( 3300 kuna).

Povećani su i dodaci za najniže plaćene radnike. U podružnici Čistoća, vozačima, komunalnim radnicima i ostalima iz I. i II. grupe složenosti poslova, stalni raste na 172,55 eura (1300 kuna) bruto, a iz III. grupe složenosti poslova na 159,27 eura (1200 kuna) bruto, dok za više grupe složenosti poslova ostaje na iznosu od 132,72 eura (1000 kuna) bruto.

Poslodavac se obvezao da će vozačima Čistoće plaćati troškove periodične izobrazbe (KOD 95) kao i izradu kartice vozača za digitalne tahografe.

Dogovoreno je povećanje nagrade na maksimalni iznos od 995,42 eura (7500 kuna), koja će se isplaćivati kroz 12 mjeseci, dar za svako dijete u starosti do 15 godina za Svetog Nikolu u iznosu od 132,22 eura (1000 kuna), regres za korištenje godišnjeg odmora od 232,26 eura (1750 kuna) neto, dar u naravi za Uskrs u iznosu od 132,22 eura (1000 kuna).

U prosjeku, za najniže plaćene radnike, plaća raste za oko 20 posto, računajući osnovicu koja je dogovorena, ali i veće koeficijente i dodatak za teške uvjete rada, kaže Kaltak. No, precizni iznos povećanja ovisi o radnom stažu, prirezima i poreznim olakšicama, koje su individualne za svakog radnika.

Jović: Radnicima ZET-a s najnižim primanjima plaće rastu više od 10 posto


Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET Zagreb Dražen Jović izjavio je u srijedu da će nakon dogovora sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga najviše porasti plaće radnicima ZET-a s najnižim primanjima, više od 10 posto, a rast će i neoporeziva primanja.

Najniže plaće radnika u ZET-u do sada su iznosile između 5000 i 5500 kuna, a nakon potpisivanja novog Kolektivnog ugovora porast će više od 10 posto, rekao je Jović Hini.

Za radnike ZET-a dogovorena je maksimalna nagrada u neoporezivom dijelu 7500 kuna, hranarina je 6000 kuna, dar za djecu je 1000 kuna, koliko je i uskrsnica. Razgovara se o stalnom dodatku po grupama složenosti, za što iznos još nije utvrđen.

Gradski zastupnik vladajućih Damir Bakić jutros je u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija rekao da će ukupan paket koji je dogovoren sa sindikatima prema grubim procjenama biti "težak" oko 140 milijuna kuna za Holding i 90 milijuna kuna za ZET.

- Postigli smo sporazum o kompletnom paketu materijalnih prava, što uključuje povećanje osnovice, neoporezivih davanja, svih dodataka na plaće i ono što je možda i najvažnije - podešavanje koeficijenata, odnosno novu sistematizaciju radnih mjesta, kazao je Bakić.

Sindikat Čistoće objavio je da su uz rast osnovice za pet plus tri posto, što vrijedi za sve zaposlene u Holdingu, dogovorili i dodatke za najniže plaćene radnike - radnicima iz I. i II. grupe složenosti poslova 1300 kuna, iz III. grupe složenosti poslova 1200 kuna, dok za više grupe složenosti poslova ostaje 1000 kuna.

Dogovoreno je i povećanje nagrade na maksimalni iznos od 7500 kuna, koja će se isplaćivati kroz 12 mjeseci, dar za dijete do 15 godina starosti za Svetog Nikolu od 1000 kuna, regres i božićnica od po 1750 kuna, te dar u naravi za Uskrs od 1000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!