16:29 / 01.05.2019.

Autor: Stanko Čulina/E.L.S./HRT

Kamačnik bez koncesionara

-

-

Foto: - / -

Pitanje je tko će biti odgovoran ako se nekom posjetitelju nešto dogodi u kanjonu Kamačnik. Jer u ovom trenutku, što je naša turistička sramota, koncesionara nema.
Novi sukob Grada Vrbovskog i čelništva Primorsko-goranske županije. Županijska Javna ustanova Priroda raspisala je javni natječaj za koncesiju za upravljanje zaštićenim krajolikom Kamačnik. To je ogorčilo Vrbovsko koje smatra da nakon godina ulaganja u taj kanjon ima izravno pravo na koncesiju. Zamjeraju Županiji i što ih nije poduprla u kandidiranju projekta Centra za posjetitelje u Kamačniku, čime je izgubljeno 16 milijuna kuna.

Tihi žubor u kanjonu Kamačnik. No nije ovdje ni tiho ni mirno. Javna ustanova "Priroda" raspisala je javni natječaj za koncesiju. Ali nitko se nije javio, pa ni ogorčeni Grad Vrbovsko, kako je najavljeno. Tako da u ovom trenutku Kamačnik nema koncesionara.

- Zbog sigurnosti samih posjetitelja mi ćemo ono osnovno izvršavati, ali žalosno je da nije prepoznat sav taj trud koji je uložen od Komunalca - kaže Nikolina Osojnički, direktorica Komunalca, Vrbovsko.

Grad je doveo struju, vodu, infrastrukturu, uredio šetnice, restoran. I nemamo pravo na koncesiju, što je sramota - tvrde u Vrbovskom. Iz županije uzvraćaju: sve je prema propisima. Natječaj mora biti javni. Želimo Kamačniku najbolje, stoga želimo najboljeg koncesionara.

- Da se ulaznice naplaćuju redovito i svima pod jednakim uvjetima što mi kroz to koncesijsko odobrenej i želimo, da su uvjeti koji se pružaju posjetiteljima na jednoj visokoj razini - izjavila je Sonja Šišić, ravnateljica JU "Priroda".

Grad zamjera županiji i to što ga nije poduprla u projektu izgradnje Centra za posjetitelje Kamačnik. Iz europskih je fondova tako izgubljeno vrtoglavih 16 milijuna kuna, a već su imali i građevinsku dozvolu.

- Gotovo je nemoguće to izgraditi kandidiranjem u nacionalnim ministarstvima i vlastitim sredstvima. Zamjeram javnoj ustanovi da nas nije uzela kao partnera, nego je uzela drugi projekt s kojim nisu prošli - ogorčen je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.

- Sagledavajući širi kompleks održivog razvoja turizma PGŽ izabrani su projekti koji su bili od regionalnog značaja, i to maksimalno dva koliko smo mogli - odgovara ravnateljica Šišić.

Ovi sukobi velika su šteta za kanjon Kamačnik. Nije tajna da je on okosnica turizma u Vrbovskom.

Ozbiljno je pitanje tko će biti odgovoran ako se nekom posjetitelju nešto dogodi u kanjonu Kamačnik. Jer u ovom trenutku, što je naša turistička sramota, koncesionara nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!