17:20 / 16.01.2020.

Autor: Matea Krmpotić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Kamera HRT-a u akciji s kontrolorima ZET-a

-

-

Foto: - / -

Kontrolori ulaze u civilnoj odjeći. Već nakon ulaska, govore, procjenjuju tko nema kartu i u 80%o slučajeva su u pravu.
Studenti se, prema nekim pričama, najviše bez karte voze u tramvajima. Polusatna karta u Zagrebu stoji 4 kune. U patroli sa ZET-ovim kontrolorima bila je kamera HRT-a i kolegica Matea Krmpotić.

Kontrolori ulaze u civilnoj odjeći. Već nakon ulaska, govore, procjenjuju tko nema kartu i u 80%o slučajeva su u pravu. Najčešće izlike su da je ostao novčanik doma i da su bili zamišljeni. Neki od prekršitelja su i kreativni. Ima raznoraznih anegdota.

- Uđemo u tramvaj, a dečko se predstavi kao Španjolac i počne pričati španjolski. Ali OK, neki kolege znaju španjolski, pa uspijemo riješiti. I onda dobiju kaznu, ispričao je jednu kontrolor ZET-a.

Zagrepčani su podijeljenog mišljenja - neki ne podržavaju vožnju bez karte, a nekima je to opravdani bunt.

- Zašto bih plaćao kartu, ne dam za kartu. Ne. Stvar je principa. Uništili su grad Zagreb, Bandić i ekipica. Zašto bih njima plaćao kartu, da netko krade novce sistematski. Ne dam, nikad neću kartu platiti, nikad. Uživajte ugodan dan!, rekao je žustro jedan od putnika i nestao niz ulicu.

Cilj nije kažnjavati, već educirati, kažu iz ZET-a. U 2019. ispisali su kazni za oko 45.000 kuna.

- Iznosi kazne su od 500 do 800 kuna. Ako prekršitelj plati kaznu sukladno obavijesti putniku koje izdaje kontrolor, kazna iznosi 250 kuna, objasnio jre Domagoj Zeba, glasnogovornik ZET-a.

Od ove je godine na snazi novi zakon: fizički ili verbalni napad na djelatnike ZET-a smatra se napadom na službenu osobu. To podrazumijeva mnogo rigoroznije kazne, pa i pritvor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!