17:50 / 12.11.2018.

Autor: Tina Šimurina/V.K./HRT

Kamo ide Milan Bandić?

-

-

Foto: - / -

U početku je bio dio ljevice, danas koalira s desnicom, imao je jednog saborskog zastupnika, sada već 11. Predmet je Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, predmet je i istraga DORH-a.
U početku je bio dio ljevice, danas koalira s desnicom... imao je jednog saborskog zastupnika, sada već 11. Predmet je Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, predmet je i istraga DORH-a. Njegov nedavni izbor gosta šokirao je građane, a onda im se zbog tog posjeta na njihov račun ispričao. Kamo ide Milan Bandić, priča iz emisije HRT-a Labirint.

Deranje đonova po prašnim zagrebačkim naseljima i "delanje" od jutra do mraka, nije posebno dirnulo građane ostatka Hrvatske. Pa je stranka nepobjedivog vladara Zagreba na parlamentarnim izborima 2016. osvojila jedno zastupničko mjesto. Ali koga briga za izborne rezultate. Prijelazni rok je počeo. I nema zatvaranja.

"Sada imamo ovo bizarno, nakaradno gomilanje vrlo raznorodnih zastupnika iz različitih političkih grupacija pod kapom političara koji je posve politički nedefiniran i za kojeg ne znate program, ne znate što on želi, kakve su mu ambicije i može ga se smatrati prvorazrednim političkim trgovcem", govori Đurđica Klancir, komentatorica portala NET.hr

Zdravko Ronko, Marija Puh, Milanka Opačić... prešli su u Klub zastupnika Milana Bandića... Od jednog do 11. 

"Donio mi je buket ruža i to je sve", rekla je Milanka Opačić.
"Nema apsolutno nikakve političke trgovine", bila je rezolutna Marija Puh.

Jedno po jedno pretrčavanje i parlamentarna moć Milana Bandića narasla je do neslućenih razmjera.

"Bandić ima sa svojim klubom dvije velike prednosti. Prvo on se zastupa nikakvu ideologiju. Dakle svatko može ući u taj klub, a da se ne kaže da su kompromitirane ideje koje zastupa bile one lijevo ili desno i to je važno. Drugo što je važno je da u klubu nema discipline ili stege u smislu da se za ovu točku mora glasati, osim kad se nešto odluči da bude doista važno", ukazuje prof.dr.sc. Žarko Puhovski, politički analitičar.

"Imamo primjere iznenadnih i izdašnih doniranja iz gradske blagajne za pojedine skupine čiji predstavnici se onda pojavljuju u klubu Milana Bandića. To je posao za DORH", rekla je Klancir.

Što je komu Bandić obećao, a tko je prešao zbog dubokog razočaranja u svoju bivšu stranku i traženja mjesta u bespućima hrvatske politike, možda nikada nećemo saznati. 

"Svi pričaju o korupciji što je po mojem sudu barem u nekim slučajevima moralo biti točno, a u drugima se radi o tome da su se ljudi našli u razlomljenom brodu kakav je SDP i pokušali su si stvoriti uvjete za nastavak političke aktivnosti. Ono gdje počinje skandal, moralni, a vjerojatno i pravni jest ako netko za sebe nešto dobiva ili za članove svoje obitelji. Tu je bilo nekih priča, ali za sada dokaza nema", istaknuo je Puhovski.

"S ovim brojem ruku u Saboru Plenković ga ne može izbjeći. On mora nasmiješeno sudjelovati u projektima koje Milan Bandić zahtijeva. Andrej Plenklović se ni u jednom trenutku nije ogradio od toga što radi Milan Bandić u Saboru, od toga što radi u Zagrebu, vidimo da je premijer veoma oprezan kad govori o Bandiću, da ga respektira, uvažava, da je on doista dio te vladajuće većine", rekla je Klancir.

"Ja ništa ne tražim od Vlade RH i pustite ljude da rade svoj posao", naglasio je Milan Bandić.

Kako bilo, pod Bandićevu se kabanicu trči, iako je pred njim više pravosudnih procesa. Gradonačelnik hrvatske metropole optužen je za ozbiljna kaznena djela. Ali to ne smeta pridošlicama u njegov klub.

Kralj populizma ne iznosi ideološka stajališta, a  mijenja ih prema potrebi. Ne svrstava se ni na jednu stranu jer ne zna tko će mu kada i za što trebati.

Na novinarska pitanja ne odgovara, govori samo ono što želi.

Milan Bandić uživa u prašini koju diže, o njemu se govori, njegov fenomen se analizira. Je li mu to dovoljno? Zasad ne otkriva što će sa svojom političkom moći. Koja bi u ovako povoljnoj hrvatskoj političkoj klimi mogla i dalje samo rasti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!