22:39 / 18.02.2022.

Autor: Lucija Judnić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Kamo s otpadom u Zagrebu?

Odvoz komunalnog otpada

Odvoz komunalnog otpada

Foto: Dnevnik / HRT

Stanovnike Zagreba očekuje novi model sakupljanja komunalnog otpada. Nakon mjesec dana završilo je javno savjetovanje o predloženoj odluci gradskih vlasti. Pristiglo je gotovo 750 primjedbi, prijedloga i komentara. Oporbeni HDZ rješenju problema razdvajanja i odvoza otpada pristupio bi drukčije od Možemo. No, za sada ne otkriva kako.

U središtu grada Zagrepčane zabrinjava kamo s kantama koje sada stoje na nogostupu, parkingu ili cesti. One bi prema novoj odluci trebale biti u spremištima, no većina zgrada za to nema prostora. 

Velika većina građana koja je sudjelovala u javnoj raspravi traži da uz vrećicu od 20 i 40 litara bude i ona manjeg volumena. Gradonačelnik poručuje - ide se u tom smjeru. 

- Mislim da je to dobar konstruktivni prijedlog i primjedba i idemo u tom smjeru da se omoguće manje vrećice, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Vrećicu od 10 litara za one koji žive sami u kućanstvu, a takvih je u gradu gotovo 33%, predlažu i u SDP-u. 

- Svi oni koji žive sami moći će imati jednu povoljniju vrećicu s manje litraže, naglašava Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini, SDP.

Podržat će izgradnju kompostane u Novskoj, ako nema alternative, a jednako razmišljaju i vezano za sortirnicu na Žitnjaku. Ono s čim se ne slažu izgradnja je Centra za gospodarenje otpadom u Resniku jer bi se nalazio preblizu kuća. Predlažu i korekciju cijene za mikropoduzetnike, tj. zagrebačke obrtnike. 

- Želimo tim ljudima omogućiti bolje jednostavnije i jeftinije okruženje za njihovo djelovanje. Ta je naša odluka koja se zapravo tiče tih mikropoduzetnika, malih poduzetnika koji posluju u stambenim prostorima prihvaćena, rekao je Viktor Gotovac, predsjednik SDP-a Zagreb.

Za oporbu javna rasprava bila je čista formalnost bez sadržaja, i zato u njoj nisu sudjelovali. 

- Zašto davati prijedloge kada unaprijed znamo da će oni biti odbijeni samo zato što dolaze od nas, ističe Mislav Herman, predsjednik HDZ-a Zagreb.

Što bi moglo biti već u četvrtak - ako se odluka nađe na sjednici Gradske skupštine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!