13:05 / 21.03.2018.

Autor: HRT

Kampanja "BudiNARCISa" uoči Dana narcisa

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Program mobilne mamografije namijenjen je Zagrepčankama od 40 do 49 godina te onima starijima od 69 godina. Pregledi su besplatni.
Simboličnim stavljanjem vijenca narcisa oko vrata i u kosu na spomenik Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici Grad Zagreb, Hrvatska liga protiv raka i udruga Europa Donna pokrenuli su ususret Danu narcisa javnozdravstvenu kampanju "BudiNARCISa" kako bi podsjetili žene na važnost ultrazvučnih i mamografskih pregleda.

Nije slučajno da smo baš Mariju Jurić Zagorku odabrali kao svojevrsnu ambasadoricu ovogodišnje kampanje "#BudiNARCISa". Ona je bila iznimno snažna i hrabra žena, baš kao i sve žene koje se bore s rakom dojke. Budimo potpora tim njima i podsjetimo naše sugrađanke na važnost redovite kontrole kao najboljeg oblika prevencije te zloćudne bolesti, rekao je pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Pozvao je sve Zagrepčane da se pridruže obilježavanju Dana narcisa ove subote i kupe stručak tog cvijeća, od čije prodaje sav prihod ide Hrvatskoj ligi protiv raka i udruzi Europa Donna.

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest u žena od koje u Hrvatskoj godišnje oboli njih oko 2600, a umre oko tisuću.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga ističe kako svakodnevno u Hrvatskoj od raka dojke umru 2-3 žene te je važno stalno žene pozivati na preglede.

Nacionalni program obuhvaća žene između 50 i 69 godina, a Grad Zagreb, kaže Eljuga, prednjači u prevenciji jer su besplatni mamografski pregledi dostupni i ženama mlađima od 40 godina, kao i onima starijima od 70 godina, koje pozivaju da se predbilježe za preglede.

Program mobilne mamografije namijenjen je Zagrepčankama od 40 do 49 godina te onima starijima od 69 godina, pregledi su besplatni i prethodno ih je potrebno najaviti na telefon 4696-309 ili 4696-347.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!