Kampanja osvještavanja odgovornog ponašanja tijekom sezone požara

16.08.2022.

12:50

Autor: T.V./HRT/Hina

Požar

Požar

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s kreativnom agencijom I TO NIJE SVE! pokrenula je kampanju čiji je cilj podići svijest o razornim posljedicama požara, ali i o odgovornosti građana u smanjenju broja požara i šteta koje od njih nastaju.

U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, zabilježeno je 46 posto više požara na otvorenome prostoru dok je gledajući samo požare raslinja u istom razdoblju evidentirano povećanje od čak 70 posto, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Posljedica je to dugotrajne suše u kombinaciji s visokim temperaturama koji su cijelu zemlju, a prvenstveno obalu, pretvorili u visoko rizično požarno područje gdje je često samo iskra dovoljna za katastrofu, kažu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ističu kako samo jedan nesmotreno bačeni opušak ili nedovoljno ugašeni roštilj prijeti kućama i iziskuje nadljudske napore vatrogasaca u spašavanju ljudi i imovine te da je samo trenutak nepažnje dovoljan da se živopisna mediteranska šuma pretvori u mrtvu prirodu.

Za kampanju je bila potrebna samo jedna slika nepoznatog autora nazvana Mrtva priroda, na kojoj se može vidjeti izgoreno stablo na požarom pogođenom području.

U umjetnosti, najčešće u slikarstvu, mrtva priroda označava korištenje neživih ili nepokretnih predmeta za središnje likovne motive, poput ubranog voća ili vrča mlijeka.

U ovom slučaju, objašnjavaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice, mrtva prirodna uključuje i stablo koje je do jučer bilo živo dok su danas od njega ostali samo izgorjeli ostaci.

Prirodi su potrebne godine za obnovu, stoga je i ova kampanja jedan od načina kako građanima skrenuti pozornost da je odgovornost u smanjenju broja požara i šteta koje od njih nastaju na svim građanima, naglašava Hrvatska vatrogasna zajednica.

Kampanju su podržale i oglašivačke kuće Go2Digital i Media Media oglasi, Ingrafika digital print i fotograf Marko Vukas. Kampanja traje tijekom kolovoza na oglasnim mjestima koja uključuju billboard plakate na priobalju te digitalne površine na kontinentu i priobalju.

U slučaju požara nazovite 193 ili 112, preporučuje Hrvatska vatrogasna zajednica.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!