16:09 / 30.06.2019.

Autor: P.F./HRT/Hina

Kanaderi prvi put gasili ove sezone

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Požar je buknuo u blizini Bakra, uz željezničku prugu Škrljevo - Meja. Dva kanadera i 30 vatrogasaca vrlo su ga brzo lokalizirali i ugasili.
U blizini Bakra, uz željezničku prugu Škrljevo - Meja, buknuo je požar. U gašenju su, uz vatrogasce, prvi put ove protupožarne sezone, koja je počela 17. lipnja, angažirani kanaderi. Požar je vrlo brzo lokaliziran i ugašen.

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u nedjelju oko 13 sati u akciju gašenja požara uz željezničku prugu na lokaciji Škrljevo - Meja kod Bakra u Primorsko-goranskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Uz zračne snage, na terenu je bilo oko 30 vatrogasaca iz devet postrojbi. Pretpostavlja se da je vatra buknula zbog iskrenja iz tračnica.

Podsjetimo, zadaća Hrvatske vojske tijekom protupožarne sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama u gašenju požara, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.

Tako i ove godine Hrvatska vojska sudjeluje u protupožarnoj sezoni s ukupno 12 protupožarnih aviona te još dva helikoptera Mi-8 MTV za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta.

Hrvatska kopnena vojska ima 200 pripadnika u spremnosti za intervencije na požarištima, kao i dodatne snage za ojačanje, a Hrvatska ratna mornarica osigurava desantni brod minopolagač (DBM), desantni jurišni brod (DJB) te dvije gumene brodice.

Novost u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni je angažman aviona Pilatus PC-9M iz sastava Obalne straže za izviđanje te uključivanje besposadnog zrakoplovnog sustava "Orbiter 3" za rano otkrivanje požara i prijenos podataka u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!