Kanadska kraljevska mornarica uplovila u splitsku luku

12.03.2023.

11:05

Autor: M.M./Hina/HRT

Kanadska kraljevska mornarica uplovila u splitsku luku

Kanadska kraljevska mornarica uplovila u splitsku luku

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Fregata Kanadske kraljevske mornarice, kanadski brod Njegovog veličanstva (HMCS) Fredericton uplovio je u nedjelju u splitsku Gradsku luku.

Fregata Fredericton će u posjetu Splitu biti od 12. do 16. ožujka zajedno s drugim brodovima Stalne NATO-ove Pomorske skupine 2 (SNMG2) u sklopu operacije REASSURANCE, kao kanadske potpore NATO-ovim mjerama osiguranja i odvraćanja. Preostala četiri broda će u splitsku luku uploviti u ponedjeljak tijekom jutra.

Kako kažu u kanadskom Veleposlanstvu, HMCS Fredericton je fregata klase Halifax koja je u službi od 1994. i može učinkovito odgovoriti na različite operativne nepredviđene situacije, kako u Kanadi tako i u inozemstvu, u ime kanadske Vlade.

Taj ratni brod je sudjelovao u nekoliko NATO misija, uključujući u dvije stalne NATO-ove pomorske skupine. Dodijeljen je kanadskim Pomorskim snagama Atlantic (MARLANT), s matičnom lukom u Halifaxu, Nova Škotska. Zapovjedni časnik HMCS Frederictona je zapovjednik Matthew Mitchell.

Iz Ministarstva obrane RH ranije su izvijestili da će skupina NATO brodova SNMG2 (Standing NATO Martime Group 2) posjetiti Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM) i Grad Split u sklopu posjeta Hrvatskoj od 12. do 16. ožujka, a planirano je i zajedničko uvježbavanje na moru.

- U sastavu skupine nalaze se zapovjedni brod, razarač RM USS "James e Williams" (DDG-95), fregata Grčke RM HS "Psara" (F-454), fregata Turske RM TCG "Barbados" (F-244), fregata Nizozemske RM HNLMS "De Zeven Provincien" (F-802) i fregata Kanadske RM HMCS "Fredericton" (F-337).

Svi brodovi će biti vezani u splitskoj Gradskoj luci, a skupinom NATO brodova zapovijeda komodor Scott Sciretta (RM USS).

Tijekom posjeta planirano je zajedničko uvježbavanje na moru s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Aktivnosti međunarodne vojne suradnje prilika su za zajednička uvježbavanja, razmjenu znanja, vještina i iskustava u cilju unapređenja interoperabilnosti. Pored zajedničkog uvježbavanja, planirana su i sportska nadmetanja, doznaje se u Ministarstvu obrane.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u ponedjeljak će primiti zapovjednika NATO skupine ratnih brodova, američkog kontraadmirala Michaela Scirettu, a dogovoren je i sastanak u uredu grada. Ova skupina NATO brodova posjećivala je samostalno i ranije hrvatske gradove, no sada je u punom sastavu i taj je posjet jedan od većih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!