08:10 / 16.02.2018.

Autor: HRT

Kandidati za rektora predstavili programe - bez novinara

-

-

Foto: - / -

Apel 17 medijskih kuća nije urodio plodom. Predstavljanje kandidata za rektora zagrebačkog Sveučilišta i njihovih programa na izvanrednoj sjednici Senata prošlo je bez novinara.
Apel 17 medijskih kuća nije urodio plodom. Predstavljanje kandidata za rektora zagrebačkog Sveučilišta i njihovih programa na izvanrednoj sjednici Senata prošlo je bez novinara.

Mediji su tražili da im se omogući da prate predstavljanje aktualnog rektora Damira Borasa te Damira Bakića, no njihov je zahtjev odbijen.

I ministrica Blaženka Divjak pozvala je Sveučilište da sjednicu Senata otvori za javnost. "Nije riječ samo o izboru koji je važan za Senat nego i za cijelu Hrvatsku. Najveće sveučilište u Hrvatskoj, osim golemog potencijala, ima i jasnu javnu odgovornost. Apeliram da sjednice budu otvorene i da javnost ima pristup informacijama", rekla je Divjak.

Nakon sjednice Senata, u Rektoratu je konferenciju za novinare održao prorektor Miljenko Šimpraga. "Budući da su sjednice zatvorene za javnost takva je praksa i na sjednicama gdje se predstavljaju programi za rektora", rekao je prorektor Šimpraga.

On je izvijestio kako je Senat jednoglasno prihvatio izvješće predsjednika Izbornoga povjerenstva prof. dr. Enesa Midžića. "Sporno je ostalo pitanje koje je postavio kandidat Bakić o tome koliko će biti izbornih krugova 23. veljače, jedan, dva ili tri, a to će biti razriješeno savjetom statutarnog povjerenstva", rekao je.

Na pitanje novinara zašto nisu mogli ući na sjednicu Senata, Šimpraga je odgovorio da o tome odlučuju tijela Senata. Samo smo htjeli održati red i mir da članovi Senata mogu mirno održati sjednicu Senata. Dosadašnja praksa to nije bila. Jedan od kandidata istupa u javnosti, a drugi ne, rekao je Šimpraga. Naglasio je kako o izboru rektora odlučuje 70 članova Senata koji su svjesni odgovornosti prilikom izbora rektora. "Prisustvo velikoga broja ljudi, posebice medija, moglo bi biti kontraproduktivno. Da je bilo tko zatražio da se otvori za javnost, Senat bi donio takvu odluku".

Novi rektor trebao bi biti izabran za tjedan dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!