Kandidatkinju Visković podržao gradonačelnik Zagreba Tomašević

18.06.2022.

14:38

Autor: M.Š./Hina/HRT

Tamara Visković i Tomislav Tomašević

Tamara Visković i Tomislav Tomašević

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Tamara Visković (Možemo/Nova ljevica) poručila je biračima kako su temeljna načela koalicije Možemo/Nova ljevica vezana uz zelene politike, ekologiju, socijalnu pravednost i demokratizaciju društva.

- U gradovima u kojima smo dobili priliku obnašati izvršnu vlast, pokrenuli smo mnoge korake u tom smjeru, nadamo se da ćemo dobiti priliku i u Splitu, rekla je Visković na konferenciji za novinare Visković, podršku joj je dao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Najaktualnijim temama u Splitu smatra problematiku mladih, stanovanje, socijalnu skrb i komunalne probleme, posebno one vezane uz turizam.

- Naša vizija suživota turizma i grada je turizam u kojem bi višak vrijednosti ostajao zajednici i omogućavao kvalitetniji život s turizmom, ne bez njega. Grad planski treba brendirati, a današnja reputacija partijanerskog grada Splitu se dogodila. Lako je oprati ulice nakon noćnog provoda, ali za budućnost je potrebno aktivno upravljanje, rekla je Visković.

Zadržati mlade u Splitu

Kao jedan od ciljeva koalicije, ističe zadržavanje mladih u Splitu.

- Naš je problem stvaranje kratkotrajnih i nekvalitetnih radnih mjesta, a kada se tome dodaju iznimno skupe nekretnine, jasno je da mladi svoj stambeni problem mogu riješiti samo upadanjem u doživotno dužničko ropstvo, kazala je i naglasila kako je gradnja javnih stanova za dugoročni najam jedini način na koji mlada obitelj može ostati u gradu i živjeti od svoga rada.

Smatra da svođenje poduzetništva isključivo na turizam nije dobro za Split i zato Možemo/NL potiču poduzetništvo koje će donijeti domaću proizvodnju i diversifikaciju djelatnosti, a time i radnih mjesta.Tomašević smatra da bi Visković bila odlična gradonačelnica Splita "jer ima puno upravljačkog iskustva i osoba je s integritetom".

- Ona poznaje Split i Split poznaje nju, posebno kroz doprinos splitskoj kulturi, istaknuo je Tomašević.

Uvjeren je da će Možemo, platforma koja ima vlast u Zagrebu i Pazinu, s vremenom dobiti takvu mogućnost i u drugim gradovima, i time provesti osnovna svoja načela, prije svega ekološku održivost, socijalnu pravdu, rodnu ravnopravnost i razvoj demokracije.

Kao put k ekološkoj održivosti istaknuo je usmjerenost na javni prijevoz, te pješački i biciklistički promet, smatra da je u Splitu nužno unaprijediti tu vrstu infrastrukture.

Kad je riječ o rodnoj ravnopravnosti, drži da se ona najbolje postiže mjerama kojima se grad brine za procese koji najviše padaju na teret ženama, poput dostupnijih i kvalitetnijih dječjih vrtića.

- Važno je za budućnost Splita da se sve opcije fokusiraju na svoje programe i sadržaj koji mogu ponuditi građanima, a ne na druge kandidate, rekao je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!