14:54 / 06.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Kao i 1991. podizanje hrvatske zastave na zgradu Banovine i zvonik Sv. Duje

Obljetnica prosvjeda u Splitu

Obljetnica prosvjeda u Splitu

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Podizanjem hrvatske državne zastave na zgradu Gradske uprave u Splitu u petak je obilježena 31. obljetnica prosvjeda na kojem su Splićani 1991. tražili odlazak bivše Jugoslavenske vojske iz Hrvatske, deblokadu sela Kijeva te uklanjanje cestovnih i željezničkih barikada. 

Hrvatski stijeg izvjesio je Dugopoljac Ivica Balić, dragovoljac Domovinskog rata, pričuvni časnik Hrvatske vojske. Upravo je on to isto napravio i 1991. na zgradi Banovine, gdje je tada bila smještena komanda Vojno-pomorske oblasti JNA, i ispred koje su se tog 6. svibnja okupili radnici splitskog škvera, predvodeći splitske radnike iz brojnih poduzeća i ostale građane Splita na prosvjed protiv neprijateljske vojske.

Prisjećajući se toga dana, Balić je danas rekao kako su činom podizanja hrvatske zastave tada pokazali neprijateljima da "neće biti kako oni žele".

- Moje emocije su tada bile snažne, a danas čak i snažnije. U to vrijeme smo bili ponosni, složni i jedinstveni, znali smo zašto smo došli na ovo mjesto, i vjerujte mi da je ovaj datum nešto neprocijenjivo, zlatnim je slovima upisan dio mog života, rekao je Balić, pričuvni časnik HV-a.

Jure Šundov, tadašnji čelnik Nezavisnog sindikata "Brodosplita" koji je pokrenuo rijeku građana i radnika brojnih splitskih poduzeća prema zgradi Vojnopomorske oblasti JNA , istaknuo je da je to 1991. bio prosvjed za - život. Tada ih je, dodao je, čuvao sveti Duje.

- Grad Split je tada cijeloj Hrvatskoj, svijetu i bivšoj Jugoslaviji kazao da JNA nije - ni narodna ni armija, nego organizacija za koju se kasnije ispostavilo da radi loše i zle stvari, izjavio je novinarima Šundov.

Hrvatski stijeg izvješen je danas u podne i na zvonik splitske katedrale svetog Duje, a to je učinio poznati splitski alpinist Ivica Matković. Bio mu je to trideseti put da se popeo na kampanel i to u nekoliko prigoda.

Sretan je i ponosan, izjavio je Hini, jer je sveti Duje "težio visinama i nebu". "To je još jedna simbolika da moramo težiti duhovnom umjesto materijalnim stvarima", rekao je alpinist Matković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!