20:51 / 04.06.2020.

Autor: I.Z./HRT

Kaos na Črnomercu zbog odluka Grada

-

-

Foto: - / -

Od prošlog petka, 29. svibnja, na zagrebačkom Črnomercu uspostavljena je nova regulacija prometa Vrhovec-Antunovac-Kuniščak, a to je izazvalo nezadovoljstvo građana.
Od prošlog petka, 29. svibnja, na zagrebačkom Črnomercu uspostavljena je nova regulacija prometa Vrhovec-Antunovac-Kuniščak. Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izmijenilo je regulaciju prometa bez suglasnosti građana.

Nezadovoljni građani odlučili su se na prosvjed i potpisivanje peticije. Hrvoje Ivić kazao je da je prikupljeno više stotina potpisa. Naglasio je da je Odluka o novoj regulaciji prometa donesena preko noći bez savjetovanja s građanima i javnost o tome uopće nije bila obaviještena.

- U petak, 29. svibnja ujutro sam se normalno spustio niz Vrhovec, kao i svako jutro. Otišao sam na posao. Negdje oko četiri sata sam se vraćao natrag i postavili su signalizaciju, rekao je Mario Grabić.

Jelena Zenko Milović, članica MO Mjesni odbor Šestinski dol - Vrhovec, dodala je da je jedan zahtjev sve promijenio. Naime, Jelena je kazala da je Mjesni odbor o sadašnjoj prometnoj regulaciji razgovarao još u rujnu 2019., te da je većinskim glasovima prijedlog usvojen. Vijeće gradske četvrti Črnomerec je prvi puta odbilo zahtjev jednog stanovnika Vrhovca (podaci poznati redakciji) i tražilo konzultaciju s građanima, ali do konzultacija nije došlo.  Nakon toga Grad šalje gotov projekt koje je usvojilo i Vijeće gradske četvrti.

Ivić je kazao da je odluka Gradskog ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet donesena 10. ožujka ove godine da počnu radovi na novoj signalizaciji prometa.

HRT je razgovarao s osobom za koju stanovnici Vrhovca misle da je podnijela zahtjev za novu regulaciju prometa. Isti je naglasio da on nije kriv za tu regulaciju, već da su projekt izradili osobe iz Grada u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Istaknuo je da je tražio da se iscrta pješački prijelaz i montažu barem dva uspornika, te postavljanje stalnog mjerača brzine s upozorenjem prekoračenja zbog sigurnosti djece i invalida.

Ljuti stanovnici Vrhovca govore da je život sada nepodnošljiv, jer je čak i prilaz jednoj od zgrada postao prometna ulica. Očekuju da će u rujnu kada počne sve normalno funkcionirati i kada sva djeca krenu u školu biti prometni kolaps. Stanovnici naselja traže od gradskih vlasti da vrate regulaciju prometa kakva je bila prije 29. svibnja, te da se građani očituju žele li kakve promjene ili ne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!