07:52 / 26.09.2019.

Autor: M.Š./Hina

Kapetan Dragan nije se javio sudskom vijeću

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vasiljkoviću, koji kaznu za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima služi u Lepoglavi, Vrhovni je sud prošle godine kaznu od 15 godina smanjio na 13 i pol.
Županijski sud u Varaždinu odlučivao je u četvrtak o zahtjevu Dragana Vasiljkovića, poznatijega kao Kapetan Dragan, o puštanju na slobodu, a odluka će biti javnosti poznata nakon što bude uručena Vasiljkoviću, potvrdio je za Hinu glasnogovornik Županijskoga suda u Varaždinu Igor Pavlic.

- Kako se u Hrvatskoj procesuiraju ratni zločini?
- Vasiljkoviću smanjena kazna na 13,5 godina zatvora, najavljuje ustavnu tužbu
- Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

Igor Pavlic je izvijestio kako Dragan Vasiljković nije želio biti na sjednici Vijeća niti javiti se vidovezom, što i nije nužno za održavanje sjednice, a zastupala ga je braniteljica.

Županijski će sud odluku Vijeća objaviti nakon što bude uručena Vasiljkoviću.

Vasiljković je u lipnju 2018. pravomoćno osuđen na 13 i pol godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata.

Budući da mu je u vrijeme izdržavanja kazne uračunato osam godina i devet mjeseci, koliko je bio u ekstradicijskom zatvoru u Australiji, te vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, dosad je u zatvoru proveo 13 godina te su se stekli formalni uvjeti za puštanje na slobodu.

Očekivani istek kazne je krajem ožujka 2020., a Vasiljković zatvorsku kaznu izdržava u Lepoglavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!