Orlić: Brodom upravljala osoba kojoj su istekle pomorske svjedodžbe

24.07.2022.

20:35

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Kapetan Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe

Kapetan Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe

Foto: Dnevnik / HRT

O nesreći u Splitu, ali i kontroli plovidbe više nam je rekao kapetan Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe. S njime je razgovarao novinar HTV-a Stanko Čulina.

- Za sada možemo reći da je jutros oko 2 sata prilikom pokušaja uplovljavanja broda Morska Vila u luku Split na predjelu Zapadne obale došlo do udara broda u obalu. Tom prilikom došlo je do naplavljivanja i nakon 40-tak minuta brod je potonuo. U tom trenutku na brodu se nalazilo 50-tak putnika, dolazak broda nije bio najavljen, a osoba koja je upravljala brodom nije bila ukrcana kao zapovjednik. Uz to su joj sve pomorske svjedodžbe bile istekle, istaknuo je. 

Nesreća u blizini benzinske postaje

- Sve je to moglo zakomplicirati stvari, ali nasreću ništa loše se nije dogodilo. Brod će se dignuti iz mora. Nije bilo ozlijeđenih i zasad nema nikakve naznake ekološke štete. Tako da mi očekujemo već tijekom sutrašnjeg dana da bi se brod digao i oteglio u brodogradilište, rekao je.

Složio se da postoji dojam da ovo ljeto ima više pomorskih nesreća, no naglasio da statistika to demantira.

- U ovo doba prošle godine bilo je 30 posto više pomorskih nesreća. Ove godine su nam se dogodile dvije nesreće s putničkim brodovima i to očito interesira javnost i radi toga je to došlo u fokus pažnje, naglasio je.

Još akcija Sigurnosti plovidbe

- Mi ćemo ih sigurno napraviti još. U prvoj akciji sudjelovala su 23 plovila kapetanije, 100-tinjak djelatnika. Ukupno je napravljeno preko 400 inspekcijskih pregleda. Ustanovljeno je oko 170 prekršaja i naplaćeno oko 400.000 kuna. Ova akcija je bila usmjerena na prekršaje vezane za glisiranje, međutim osim tih prekršaja dosta česti su prekrcaji putnika, kao i plovidba stranih plovila bez vinjete ili bez osposobljenja za upravljanje brodicom i slično, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!