Kapulica optužuje Hasanbegovića da njegovi rade za SDP

29.05.2020.

13:46

Autor: Z.A./Poligraf/Hrvatski radio/M.Š./HRT

default error photo
Što o tome misle po anketama najjači politički akteri, s kim žele ostvariti izbornu suradnju?
Jedna je od primjedbi u ovoj kampanji, jer službena kampanja još nije počela, da imamo jako puno osobnih obraćanja, puno međusobnih sukoba, nadmetanja, a biračima se još nije ponudio nekakav ključ izbornih programa odnosno ono čime će se stranke pojaviti pred biračima.

Prema zadnjim anketama, u kojima se Hrvatska promatra kao jedna izborna jedinica,  izborni prag prelaze HDZ, koalicija Restart i Domovinski pokret. Za sada se čini da će utrka biti tijesna i da bi se nakon izbora morali sklapati novi savezi, ako se ne želi ići na nove izbore.

Što o tome misle po anketama najjači politički akteri, s kim žele ostvariti izbornu suradnju, kako ide slaganje izbornih lista,  što će novo ponuditi biračima u svojim programima, o tome su u Poligrafu govorili Marijo Kapulica iz HDZ-a, Davorko Vidović iz koalicije Restart i Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta - blok za Hrvatsku.

Mario Kapulica smatra da u predizborno vrijeme nemamo više nego inače sukobljavanja, osobnih prepucavanja, sučeljavanja. 

Više se ističu razlike nego ono što ih veže. Za nekoliko dana u javnost izlaze sa svojim programom, smatraju da je dovoljno rano, imaju još mjesec dana prije izbora. Ujedno dodaje:

- U ovu izbornu utakmicu ulazimo sa sviješću da smo nakon uspješnog mandata hrvatske Vlade koja je osigurala i političku i financijsku stabilnost, spremni suočiti se i s novom krizom, nakon uspješnog savladavanja ove krize - uspješne borbe za zdravlje i život naših sugrađana, pa i uspješnog svladavanja ekonomskih posljedica. S njima ćemo se još nositi u razdoblju pred nama. I na kraju, s novim i obnovljenim unutarnjim demokratskim legitimitetom HDZ-ova vodstva, izaći ćemo pred birače kako bismo tražili novi legitimitet i na parlamentarnim izborima.

Na pitanje što SDP nudi bolje nego HDZ, Davorko Vidović je rekao da nam je nakon 30 godina od samostalnosti potreban restart, imamo kumulativno gledajući 0% rast BDP-a, uz konstataciju da je Hrvatska visoko korumpirana država koja ne prepoznaje i nema vlastitu viziju razvoja, a program Restart koalicije usmjeren je prema tri područja: ekonomija, odnos prema društvu - građanima, reforme institucija te je naglasio:

- Stvoren je mit da novca nema, to je zapravo vrlo pogrešna teza. HDZ nije osigurao tih 10 milijardi, ako ćemo mi to dobiti, dobit će i drugi. Ništa to nije spektakularno niti je to nekakva zasluga ove Vlade. Međutim, gdje se krije novac u Hrvatskoj? Negdje 22-23% BDP-a je skriveno i odvija se u sivoj ekonomiji. Kod nas se kroz korupciju vrte silne milijarde, postoji procjena da se kroz koruptivna dijela gubi najmanje 20 milijardi kuna godišnje. Efikasnim upravljanjem državom je moguće osigurati novac za ono što smo mi, u ovom slučaju, u našem programu obećali. Stvar je političke volje, novca, ako se hoće, može se naći bez nekih velikih problema.

Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta smatra da je program HDZ-a skup floskula jer ljude ne zanimaju programi. 

Ključ hrvatske politike je politička volja i programi su popis lijepih želja, pitanje je tko će ih provoditi, a cilj ovog političkog okupljanja je pretočiti volju s predsjedničkih izbora na parlamentarne izbore. 

Za korjenitu su promjenu izbornog zakona, a sastavni dio bi trebao biti i ukidanje Nacionalnog povjerenstva za manjine, kojeg smatraju anomalijom ovog društva, te dodaje:

- Ključ ovih izbora zapravo je glas za HDZ glas je za gospodina Milorada Pupovca i nastavak ovog modela u kojem će on arbitrirati što je podobna većina. Dakle on će izdavati certifikate o fašizmu, antifašizmu, dakle to treba prekinuti i zato postoji jedan jedini mogući put. Birači sada imaju novu političku platformu koja je okupila raznorodne političke sastavnice, ali koji vjeruju da mogu biti jamac korjenitih promjena. Ako konstelacija u smjeru u kojem sam govorio neće biti moguća, stvar će biti vrlo jednostavna. Mi ćemo ostati čvrsta oporba i otvoriti put gospodi da zapravo ovu izvanbračnu zajednicu, koja egzistira već najmanje 20 godina, pretvore u brak ili, ako im je bliže, u bračno partnerstvo, registrirano bračno partnerstvo ili već kako žele to nazivati.

Mario Kapulica (HDZ) smatra da je Hasanbegović izašao s floskulama, da je to plašenje hrvatskog naroda kako će im netko drugi određivati sudbinu.

Očekuju nas brojne reforme koje se ne mogu provesti bez potrebnih promjena te zamjera da je Miroslav Škoro u predsjedničkoj kampanji predlagao promjene koje bi smanjile ovlasti Sabora, a dale bi se veće ovlasti predsjedniku države.

Zlatko Hasanbegović ne želi banalizirati, ističe da se ustavnim ovlastima trebaju prilagođavati politički akteri koji, kad je riječ o izbornom zakonu, kalkuliraju koliko im koji zakon donosi.

Davorko Vidović komentira kako je Hasanbegović "otkrio" izborni zakon, a to govori o ljudima koji su zatvoreni u svom svijetu te dodaje da u svakom području postoje realne potrebe za reformama.

Kapulica smatra da Hasanbegović ovakvim stavom ustvari radi za SDP, a Vidović dodaje da prema današnjim istraživanjima Restart koalicija ima 10 mandata više od HDZ-a.

Kapulica se nada da će SDP ostati konsolidirana stranka nakon izbora jer će izgubiti, a HDZ će pobijediti.

- Od prije četiri godine povjerenje građana u institucije je dvostruko veće, socijalne naknade su se povećale, a HDZ je u proteklom razdoblju vodio računa i o socijalnoj i gospodarskoj komponenti, rekao je.

S tim se nije složio Vidović koji je istaknuo da niti jedna od 62 mjere nije bila usmjerena prema najsiromašnijim i najugroženijim skupinama.

Hasanbegović ponovo je istaknuo da je izborni zakon ključni element ovih izbora, te da on nikada ne bi bio dio trgovačke većine. Smatra da je demokracija okvir političkog djelovanja, te da ako nitko ne može pobijediti samostalno da građanima treba omogućiti ponovno izbore.

Domovinski pokret za sad još ne zna s kime će ići u koaliciju,
HDZ otvara mogućnost modela suradnje nakon izbora, a SDP standardno s okupljenima oko lijevo liberalnog centra.

Kapulica je rekao da je HDZ spreman za izbore i da će na listama biti osobe koje će biti autentični provoditelji HDZ-ove politike.

Vidović ističe da ima puno osoba koje svojim kvalitetama zaslužuju biti na SDP-ovim listama, ali isto tako da imaju i potrebe za osobama koji svojim znanjem i sposobnostima mogu doprinijeti bez obzira to što nisu stranački ljudi.

Hasanbegović je na kraju rekao da je glas za HDZ glas za Milorada Pupovca ili možda za veliku koaliciju HDZ i SDP koja traje još od 1990. godine.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!