09:19 / 08.02.2021.

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Karačić: Već 80 posto korisnika iskazalo je želju za cijepljenjem

default error photo

Ravnateljica Doma za starije Centar i predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić kazala je u HRT-ovoj emisiji "Studio 4" da je u toj ustanovi već 80 posto korisnika iskazalo želju za cijepljenjem.

Karačić: Procijepili smo već 157 korisnika

Naglasila je da nitko od korisnika nije postavljao uvjete kojim cjepivom bi se želio cijepiti. Karačić je dodala da su se korisnici vodili mišlju da će im cijepljenje omogućiti slobodan život i socijalne kontakte koji su im već godinu dana uskraćeni.

Ravnateljica Doma za starije Centar istaknula je da su do sada u toj ustanovi već procijepili 157 korisnika s obje doze cjepiva. 

 Imamo još tri korisnika koji trebaju primiti drugu dozu AstraZenecina cjepiva, rekla je. 

"Život u domu nije tako tragičan u vrijeme pandemije"

Naglasila je da po prijavama korisnika i djelatnika Doma za starije Centar očekuje još stotinjak doza. Istaknula je da još uvijek nema najave kada će dobiti cjepivo i koje će biti, ali očekuje da će cjepivo uskoro stići.

Štefica Karačić kazala je kada se iz unutra promatra život korisnika, naravno da je on bio drugačiji nego prije pandemije.

- Ipak to nije tako tragična situacija, jer naši korisnici nisu sami. Mi smo nastojali kroz ovih godinu dana maksimalno se prilagoditi novoj situaciji. Biti uz njih, dijeliti s njima njihove osjećaje, koji su u principu u najvećoj mjeri bili teški zbog činjenice jer ne mogu direktno kontaktirati s članovima svoje obitelji, dodala je Karačić. 

"Veliki broj osoba živi u samačkim kućanstvima, te da su oni izloženi velikim posljedicama pandemije"

Naglasila je kako je većina korisnika domova nema fizičkih mogućnosti za kretanje po ulici. Karačić je rekla da su u dvorištu doma nastojali organizirati različite aktivnosti da bi korisnici bili okupirani i fokusirani na nešto drugo, a ne samo na pandemiju.

Dodala je da veliki broj osoba starije životne dobi živi u svojim kućama u samačkim kućanstvima, te da su oni izloženi velikim posljedicama pandemije, jer su uskraćeni za socijalne kontakte sa svojim bliskim osobama.

- Nemaju ni domsko društvo, kako bi se reklo. Mislim da je njima još teže, istaknula je predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika. 

Karačić: I djelatnici su pod posebnim režimom

Karačić je poručila da su djelatnici domova pod posebnom režimom kao i sami korisnici.

- Svaki prekid rada u domu duži od pet dana, obvezuje nas na testiranje. Prije povratka na posao moramo se prethodno testirati. Mi zaista jesmo pod pojačanom kontrolom uz preporuku da svoj privatni život prilagodimo profesionalnim obavezama i da se klonimo svih situacija koje bi mogle dovesti do bolesti, poručila je. 

Izlaziti mogu korisnici koji su u razdoblju od devedeset dana preboljeli COVID i oni korisnici koju su cijepljeni unutar petnaest dana

Štefica Karačić, Studio 4

"Većina korisnika Doma za starije Centar imalo je blaže oblike bolesti"

Ravnateljica Doma za starije Centar i predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić rekla je da su od prošlog tjedna mjere ublažene i da su dozvoljene posjete korisnicima uz pridržavanje epidemioloških mjera. Istaknula je da je i korisnicima dopušten izlazak iz domova.

- Izlaziti mogu korisnici koji su u razdoblju od devedeset dana preboljeli COVID i oni korisnici koju su cijepljeni unutar petnaest dana, poručila je Karačić.

Karačić je rekla da je većina korisnika Doma za starije Centar imalo blaže oblike bolesti, te da je vrlo mali broj korisnika završilo u bolnici, ali nažalost neki su ipak izgubili život.  Poručila je da je pandemija utjecala na sve ljude, a ne samo na starije osobe.

Karačić: Vrlo bitno je sačuvati nadu i optimizam

Poručila je kako je vrlo bitno sačuvati optimizam i nadu da će biti bolje.

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika dodala je da neki korisnici teško podnose život s pandemijom, te su se opustili odnosno ponašaju se kao da su se predali i s njima se mora intenzivnije raditi, pruža im se više pažnje i psiho-socijalna podrška. Dodala je da je i sama preboljela koronavirus, te da posljedice i dalje osjeća.

Cijelu emisju pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!