08:18 / 17.09.2018.

Autor: M.M./HRT

Karačić: U Hrvatskoj pacijenti nisu legalno zaštićeni

-

-

Foto: - / -

Danas se obilježava Svjetski dan sigurnosti pacijenata. U Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" predstavljen je prijedlog Nacionalnog programa za sigurnost pacijenata.
Danas se obilježava Svjetski dan sigurnosti pacijenata. Ponajprije je usmjeren na jačanje svijesti o zajedničkom doprinosu sigurnosti pacijenata. U povodu toga u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" predstavljen je prijedlog Nacionalnog programa za sigurnost pacijenata.

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" gostovali su Jasna Mesarić, pomoćnica ravnatelja Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi Republike Hrvatske, Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, i Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Sigurnost pacijenta u primarnom značenju znači ne činiti neku ozljedu pacijentu, u smislu fizičke ili psihološke ozljede, međutim, u punom smislu te riječi, sigurnost pacijenta predstavlja jedan rezultat svih sigurnosnih procesa u cjelokupnom zdravstvenom sustavu, rekla je Mesarić. Dodala je da svatko od nas želi da mu pružena zdravstvena skrb bude što sigurnija i učinkovitija, međutim, kako je rekla, to često nije tako i neočekivano se može dogoditi neki incident. Danas, zahvaljujući znanosti i tehnologiji, postoji cijeli niz alata, metoda kojima možemo spriječiti nastanak neželjenog događaja, istaknula je.

Plazonić je rekao da se u svijetu zabilježi oko 20 posto neželjenih događaja u zdravstvenom sustavu najrazvijenijih zemalja. U našem istraživanju mi smo 2005. ili 2006. imali postotak od 19 posto. To je globalni društveni pokret čiji je cilj sprječavanje svih tih događaja da bi oni mogli biti smanjeni na najmanju moguću mjeru, od čega onda veliku korist prije svega imaju pacijenti, ali i zdravstveni sustav u cjelini. 

Nikome nije u cilju da se dogodi nešto neželjeno, rekla je Karačić. Istaknula je da u Hrvatskoj ne postoji sustav praćenja, statistika svih incidenata, i na taj način ne možemo dobro pratiti kako se događaji odvijaju, niti što je uzrok čestih pojavljivanja istih pogrešaka ili neželjenih događaja.

Naglasila je da se pacijenti najčešće javljaju jer im nije objašnjeno što se dogodilo u slučaju nekog neželjenog događaja. Nas od drugih zemalja razlikuje  to što u trenutku kad se nešto dogodi, pacijenti ostaju prepušteni sami sebi, nemaju zakonsku regulativnu, podlogu koja će ih u tome štititi. Sustav ne stoji iza njih i ne mogu imati da cijeli postupak ide po službenoj dužnosti. Tu se osjeti da nisu legalno zaštićeni. To bi se trebalo promijeniti, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!