15:00 / 07.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Kardinal Bozanić blagoslovio privremene križeve na Katedrali

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kardinal Josip Bozanić kazao je da postavljanje križeva budi nadu svim vjernicima i da je znak i glasnik obnove Katedrale.
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić blagoslovio je tijekom prigodne molitve u srijedu križeve koji će privremeno biti postavljeni na vrhove tornjeva Katedrale koji su stradali u potresu 22 ožujka.

Kardinal Josip Bozanić kazao je da postavljanje križeva budi nadu svim vjernicima i da je znak i glasnik obnove Katedrale.

- Sve što se radi na Zagrebačkoj katedrali, simbolu hrvatskog katoličkog identiteta, zahvaća srca svih u Lijepoj našoj, rekao je kardinal Bozanić.

Zahvalio je svima koji sudjeluju i pomažu u obnovi te jednako blagoslovio zahtjevan i opasan rad svih koji su angažirani na obnovi i postavljanju križeva. Planirano postavljanje, međutim, nije uslijedilo odmah zbog vjetra pa su organizatori izvijestili okupljene novinare da bi se to moglo dogoditi tijekom dana.

Kako je objasnio glavni projektant sanacije Damir Foretić, uzdizanje i ugradnja svakog križa mogla bi trajati po tri sata, jer postupak najprije zahtijeva uzdizanje metalne krune križeva i njihovo prilagođavanje olovnim kapama koje se nalaze ne mjestu njihova postavljanja, na visini od 92 metra, zatim vraćanje kruna na tlo, njihovo montiranje na križeve te zajedničko podizanje na tornjeve.

Ukupna visina križeva iznosi 8,5 metara, od čega šest metara ostaje vidljivo, a širina je 2,4 metra. Težina svakog križa izgrađena od čeličnih cijevima i premazanih autolakom iznosi 780 kilograma i bit će vezani na gromobransku instalaciju.

Križevi će stajati ondje privremeno, do konačne obnove - rok do sada nije definiran, a obnova podrazumijeva izradu kamene replike stradalog križa.

Konačan križ bit će izrađen od travertina iz kamenoloma Tivoli pored Rima, koji je izabran za obnovu Katedrale prije nekoliko desetljeća. Taj kamen je lagan i otporniji je na smrzavanja i druge atmosferske utjecaje nego domaći kamen iz kamenoloma Bizek kod Zagreba, od kojeg je izgrađena Katedrala.

U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu 29. travnja je održan sastanak koordinacijskih tijela Zagrebačke nadbiskupije glede otklanjanja šteta na crkvenim objektima nastalim u potresu 22. ožujka. Istaknuto je da su poduzeti žurni radovi u zagrebačkoj katedrali i oko nje te je odlučeno da se postave zaštitni čelični pokrovi, tzv. "kape" na vrhove zvonika katedrale, na kojima će biti montirani metalni križevi. Zaključeno je da će obnova zagrebačke katedrala zahtijevati okupljanje šireg stručnog tima na međunarodnoj razini.

-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!