18:08 / 02.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Kardinal Bozanić čestitao Tomaševiću

Kardinal Bozanić

Kardinal Bozanić

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, čestitao je Tomislavu Tomaševiću na izboru za gradonačelnika Zagreba. U čestitki, među ostalim, stoji da je pred njim i njegovim suradnicima časna i odgovorna služba te da je Zagreb, kao hrvatska i europska metropola, otvoren grad sa snažnom kršćanskom dimenzijom na kojoj se stoljećima gradila njegova kulturna i povijesna baština.


- Preuzimanje službe gradonačelnika Zagreba, plemenito je djelo koje zaslužuje potporu te suradnju svih sastavnica društva, a time i Crkve. Suodgovornost za dobro i napredak našega Zagreba, kao bitna odrednica suradnje, obvezuje na međusobno zauzimanje za sve građanke i građane, a posebno za one na rubovima društva te za one pritisnute nepravdama i teškoćama, stoji u kardinalovoj čestitci.

Izborom za gradonačelnika povjerena je Vama i Vašim najbližim suradnicima časna i odgovorna služba koja uključuje brigu za boljitak Grada Zagreba i svih njegovih stanovnika, napomenuo je zagrebački nadbiskup i dodao kako se, iako je Zagreb, kao hrvatska i europska metropola, otvoren Grad, ne može zanemariti snažna kršćanska dimenzija na kojoj se stoljećima gradila kulturna i povijesna baština našega glavnog grada Hrvatske.

Stoga, poručio je, kao vjernici, želimo u međusobnom poštovanju, bez bojazni i ugroženosti, ostvarivati suradnju i prijateljstvo sa svima, uvažavajući razlike u mišljenjima, pogledima i stvaralačkim pristupima te poštujući autonomiju i kompetencije institucija u dijalogu.

S tim mislima, cijenjeni gospodine Gradonačelniče, zazivam Božji blagoslov na Vas i Vašu službu te zagovor Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba, koju smo sinoć svečano proslavili ispred naše potresom ranjene Katedrale, tog simbola Zagreba i Hrvatske, stoji u čestitci zagrebačkoga nadbiskupa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!