19:24 / 12.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Kardinal Bozanić pozvao na pomoć stradalima u potresu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Pozivam sve članove naše nadbiskupijske obitelji da daju svoj doprinos u olakšavanju boli i poteškoća stradalima na način koji smatraju najprimjerenijim i učinkovitim."
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pismom se obratio vjernicima u utorak u kojem je pozvao na pomoć stradalima u potresu i župnim zajednicama u obnovi crkvenih objekata, a objavio je i smjernice održavanja liturgijskih obreda u vrijeme pandemije.

- Pozivam sve članove naše nadbiskupijske obitelji da daju svoj doprinos u olakšavanju boli i poteškoća stradalima na način koji smatraju najprimjerenijim i učinkovitim. Ovime ponajprije pozivam župnike i rektore crkava da u svojim zajednicama iznova potaknu vjernike na tu važnu dobrotvornost, stoji u Bozanićevu pismu.

Dodaje se da se u crkvama naznači mjesto za priloge stradalima, a koji se moraju dostaviti Nadbiskupskom duhovnom stolu. Kardinal Bozanić pozvao je i na pomoć u obnovi crkvenih objekata u brojnim župnim zajednicama koje su stradale u potresu.

- Za neke od župa moći će se naći zamjenska rješenja, a za neke od njih trebat će izgraditi nove privremene ili trajne prostore. U tome pogledu usmjereni smo na traženje putova koji će dovesti do prikladnih ostvarenja, posebno s obzirom na financijske mogućnosti. Zato molim sve koji budu mogli pomoći da se uključe, istaknuo je Bozanić.

Misa posvete ulja odgođena je zbog oštećenosti Prvostolnice u potresu te zbog epidemioloških ograničenja, a novi dan posvete je četvrtak, 28. svibnja u 10 sati u crkvi svetog Blaža u Zagrebu.

Svetkovina Duhova ove će godine proslaviti Majku Božju od Kamenitih vrata. Održat će se 31. svibnja u 19 sati ispred Katedrale, a euharistijsko slavlje predvodit će apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.  Nakon svete mise na način koji će organizacijski biti moguć - održat će se procesija do Kamenitih vrata.

U Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke proslavit će prezbiterijsko ređenje 20. lipnja u 10 sati.

Za slavlje inicijacije katekumena župnicima se daje ovlast da pripremljenim katekumenima podijele sakramente kršćanske inicijacije i to u subotu, 30. svibnja pod Misom bdjenja svetkovine Pedesetnice, ili na neki drugi datum koji odrede župnici.

Nova pravila kod sakramenta krštenja, prve pričesti, krizme, ženidbe

Kod sakramenta krštenja djece navodi se, među ostalim, da se održavaju samo pojedinačno, a više se djece može krstiti ako su iz iste obitelji te im križ na čelo na početku obreda moraju staviti samo roditelji. Preporučeno je i da krstitelj mora nositi zaštitnu masku te prije polijevanja vodom dezinficira ruke.

Župnici se s roditeljima moraju dogovoriti oko najprikladnijeg vremena za održavanje prve pričesti, uz pisanu suglasnost roditelja prvopričesnika.

Slavlje svete potvrde ili krizme dogovoreno je da se do daljnjeg odgađa te je predviđeno eventualno za jesen.

Kod ženidbi se preporučuje da svjedoci budu propisno udaljeni od zaručnika. Prstenje će biti blagoslovljeno, ali bez škropljenja vodom. Zaručnici se mogu držati za ruke i predati si prstenove na uobičajeni način. Zaručnički tečajevi se nastavljaju u okvirima mjera za suzbijanje pandemije.

Kardinal Bozanić pozvao je župnike da sa suradnicima u pastoralu i uz pomoć Nadbiskupskog duhovnog stola programiraju online župne kateheze. Preporučeno je i da župni uredi budu otvoreni, ali na određeno skraćeno vrijeme o kojem treba izvijestiti vjernike.

- Braćo i sestre, u svim našim slavljima i u vjerničkome životu, dok pazimo na propise koji se tiču izvanjskoga ponašanja, radi zdravstvenoga dobra svojih bližnjih, ne zaboravimo na ono što čovjeka iznutra jača. Ono je najvažnije, a učvršćuje se i razvija upravo u poteškoćama. Izvanredno stanje u kojem se još uvijek nalazimo, razlog je da tražimo mogućnost kako bi vjernici usred neizvjesnosti i straha po sakramentima bili dionici Božje utjehe i blizine, poručio je kardinal Bozanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!