14:45 / 30.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Kardinal Bozanić predvodio misu za domovinu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kardinal Bozanić predvodio je misu na Dan hrvatske državnosti u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža.
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u subotu na misi za domovinu da događaji u Hrvatskoj 1990. ulaze u okvir procesa koji je 1989. godine zahvatio zemlje srednje i istočne Europe, u kojima je tada vladao komunistički totalitarni režim. Kardinal Bozanić to je naglasio slaveći svetu misu za domovinu na Dan hrvatske državnosti u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža.

- Prigoda je to da osvijestimo odgovornost što je kao građani i vjernici imamo za domovinu, napose u trenucima mnogih izazova pred kojima se nalazi hrvatsko društvo, rekao je Bozanić.

Dodao je kako je ovogodišnji Dan hrvatske državnosti po mnogočemu jedinstven, što je vidljivo i kao vanjski okvir. 

- Događanja u Hrvatskoj 1990. godine ulaze u okvir procesa koji je 1989. godine zahvatio zemlje srednje i istočne Europe u kojima je vladao komunistički totalitarni režim, rekao je zagrebački nadbiskup.

Naglasio je da se tada podigao u narodima i tadašnjim vremenima 'val promjena, kada su mnoštva progovorila i otvorila svoje misli i težnje za slobodom'.

Kardinal Bozanić podsjetio je kako su iz toga procesa proizašli mnogi oblici demokracije, koji su pružili nadu u promjene političkih i socijalnih struktura, opterećenih nizom mučnih nepravda i mržnje, ekonomskoga rasula i teških socijalnih sukoba.

- Taj val zahvatio je i nas s procesom demokratskih promjena 1990. godine i s nadom da se pitanja mogu riješiti mirnim putem, napomenuo je kardinal.

Podsjetio je i kako je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) još 1995., prigodom obilježavanja obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata, naglasila kako je, za razliku od drugih naroda Europe, kojima je 1945. godina donijela slobodu i demokracije, u nas komunistički totalitarizam donio mnoštvo progona, zatvora i ubijanja nedužnih ljudi.

Tako naše ratno poglavlje nije završilo s Drugim svjetskim ratom prije 75 godina, kao kod drugih naroda Europe, osobito zapadne Europe. Upravo stoga je 30. svibnja 1990. godine dan kada su u 'starodrevnu hrvatsku sabornicu ušli slobodno izabrani zastupnici na višestranačkim izborima, s dobrom voljom da zajedno riješe probleme', naglasio je kardinal Bozanić.

Ocijenio je kako je to događaj koji je shvaćen kao početak od velikoga nacionalnog značaja.

Kardinal Bozanić podsjetio je i kako je Hrvatski sabor dugo stoljeća bio čuvar hrvatske samobitnosti.

Napominje kako je druga važna činjenica to da je novom naraštaju prenesena važnost uspostave višestranačja nakon komunističke totalitarne vlasti.

- Današnji je datum imao veliku ulogu u konačnom oblikovanju državnosti, što je postalo općim simbolom sposobnim ujedinjavanju, rekao je kardinal Bozanić i ocijenio štetnim svako poigravanje kalendarom zajedničkoga nacionalnog spomenara.

Višestranački sabor je, ističe, događaj prekretnica u nacionalnom životu Hrvata, jer su događaji proistekli iz njegova rada pokazali da se radi o povijesnom događaju, što su potvrdili i neprestani napadaji na mladu hrvatsku demokraciju.

To se pretvorilo u otvoreni rat protiv naše domovine, rekao je kardinal Bozanić.

Treća vanjska okolnost, dodao je, važna za današnji Dan hrvatske državnosti jest Crkva svetoga Blaža u kojoj obilježavamo današnji dan, raspoređeni po njoj zbog Covida 19. Napominje kako je ovo prigoda zahvaliti Bogu za sve one ljude koji su se nesbično žrvovali i pokazali napor u nesrećama koje su nas pogodile.

Kardinal Bozanić posebno je izdvojio zdravstveno osoblje, vatrogasce, vojnike i policajce  te druge dragovoljce koji su nam u tim trenutcima, danju i noću pomagali i spašavali.

Treba odati priznanje i državnim službama te disciplini hrvatskih građana koja se očitovala u mnogim prigodama, dodao je.

Pomolio se i za sve one koji su svojim zalaganjem i žrtvom omogućili slobodu i dostojanstvo hrvatskom čovjeku, kazao je Bozanić.

Pozvao je vjernike da svoj život usklađuju s Isusom te da uzmognu donositi odluke po mjeri Evađelja i onda kad ih očekuje suočavanje s teškoćama. Tako bi se trebali držati vjernice, a to su posebice očitovali naši hrvatski branitelji, podsjetio je.

Poručio je i kako se za ono što se voli, žrtvuje do kraja. "Ono što se voli ne uništava se, onoga koga se voli, ne vara se", istaknuo je Bozanić.

Upozorio je i kako je 'komunistički režim još ostavio na mnogim područjima pustoš, posebice u školstvu i naobrazbi'.

Zato je pozvao 'na moralnu obnovu zbog pustoši koje je ostavio komunistički režim svojom izopačenošću. Porušio je i omalovažio sve tradicionalne vrednote i moralne norme, što se podjednako odnosi na obiteljski i školski odgoj te radnu i poslovnu etiku', podsjetio je kardinal Bozanić na riječi prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, i pozvao na pomirenje u hrvatskom društvu.

Na misi za Domovinu bili su, uz okupljene vjernike, i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i ministri u Vladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!