Kardinal Bozanić s mise u Mariji Bistrici pozvao na obranu obitelji

15.08.2022.

13:06

Autor: Hina/HRT/V.G.

Josip Bozanić

Josip Bozanić

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

U povodu blagdana Velike Gospe misu u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke predvodio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup koji je upozorio da je danas ugrožena kršćanska vizija postojanja i pozvao na obranu obitelji kao najvećeg dobra našeg društva.

Naglasivši kako je u hrvatskom vjerničkom narodu svetkovina Velike Gospe duboko ukorijenjena, kardinal Bozanić upozorio je da je kršćanska vizija ljudskog postojanja na zemlji "danas ugrožena i napadnuta od ideologija koje imaju namjeru uvjetovati društvo i samu ljudsku osobu".

Kako je podsjetio, papa Franjo je prošlog mjeseca u Kanadi ukazao na opasnost od ideološke kolonizacije koja je u suprotnosti sa životnom stvarnošću i koja nastoji iskorijeniti tradicije, povijest i religijske spone.

- U drugim je zemljama papa Franjo, govoreći o ljepotama obitelji, pozvao da se odupremo teorijama koje nastoje nametnuti tzv. druge oblike obitelji i drugačije gledanje na čovjeka, s obzirom na njegovu izvornu različnost koja ga očituje kao muško i žensko. Naime, kako kaže papa Franjo, vodi se rat, ne oružjem, nego ideološkom kolonizacijom koja želi razoriti brak i obitelj, rekao je Bozanić.

Istaknuvši kako današnje slavlje poziva da budemo društvo otvoreno djeci, kardinal Bozanić naglasio je da na tom području postoje inicijative koje raduju, ali i one "bahate i neljudske odluke i postupanja onih koji omalovažavaju stvarne potrebe djece i koji ne štite ljudski život od začeća do naravne smrti" koje žaloste.

Pozvao je da posebno molimo za majke i očeve koji iščekuju rođenje djeteta, ali i za mir u ratom pogođenoj Ukrajini te poručio kako je crkvi u Hrvatskoj potrebna nova marijanska obnova.

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, također i državni blagdan, slavi se 15. kolovoza kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!