Kardiovaskularne bolesti Europsku uniju godišnje stoje 210 milijardi eura

15.09.2022.

10:09

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Prevencija srčanih bolesti

Prevencija srčanih bolesti

Foto: HTV / HRT

Kardiovaskularne bolesti su prvi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, EU i svijetu. Zadnjih desetljeća dolazi do pada smrtnosti u razvijenim zemljama, no usprkos tome, one su i dalje vodeći uzrok smrtnosti, rekla je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, prim. Verica Kralj, dr. med., spec. epidemiologije, voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti, HZJZ.

- Europska alijansa za zdravlje srca napravila je prijedlog plana za unaprjeđenje kardiovaskularnog zdravlja, predstavila ga EK koja je tu inicijativu podržala, govori.

Cilj plana je da se do 2030. godine smanje prijevremene smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za jednu trećinu.

- Kardiovaskularne bolesti su velika skupina bolesti koje uključuju bolesti srca i krvnih žila. Te bolesti uključuju srčani i moždani udar koji su i najčešći, rekla je Kralj.

Dodaje kako je prevencija ono na čemu se inzistira, jer prevencijom čimbenika rizika možemo 70-80 posto bolesti i prijevremenih smrti spriječiti.

HZJZ u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom, Zakladom „Hrvatska kuća srca" i Hrvatskom ligom za hipertenziju , potaknuo je inicijativu da se napravi sveobuhvatni plan za unaprjeđenje kardiovaskularnog zdravlja. 

- Fokus je primarna i sekundarna prevencija, a to je rano otkrivanje bolesti, dostupnost liječenja i kao zadnji segment je rehabilitacija, istaknula je.

Napravljen je izračun da kardiovaskularne bolesti Europsku uniju, na godišnjoj razini, stoje 210 milijardi eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!