08:10 / 23.04.2019.

Autor: V.K./HRT

Kardum: Pustite djecu da igraju igrice i nećete brinuti o 3. mirovinskom stupu

-

-

Foto: - / -

Prošle je godine bila treća zabavna industrija po zaradi, odmah iza televizije i izdavaštva. Premašila je filmsku industriju.
Prošle je godine bila treća zabavna industrija po zaradi, odmah iza televizije i izdavaštva. Premašila je filmsku industriju.

U emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ govorilo se o E-sportu, trećoj industriji zabave o zaradi na svijetu, gaming industriji, s Željkom Kardumom.

Nijemac Kuro „KuroKy" Takhasomi je tijekom gaming karijere zaradio više od 4 milijuna dolara, a južnokorejski Team Liquid na gotovo 1.500 natjecanja zaradili su više od 25 milijuna dolara.

Kardum govori kako E-sport postaje sve popularniji i kako ima 450 milijuna gledatelja u svijetu, a vrijednost tog sporta je oko milijardu dolara, a broj obožavatelja je pola milijarde.

- U Švedskoj su ga priznali kao sport i to iz poreznih razloga. Ako ste gejmer i zarađujete ogroman novac, morate plaćati porez, rekao je i dodao kako američka sveučilišta osim što upisuju sportaše, upisuju i one koji se bave E-sportovima i daju im stipendije da bi studirali kod njih.

- Gejmerska natjecanja se odvijaju i u Hrvatskoj i uglavnom služe tome da pobjednike uoče ekipe iz inozemstva koje su aktivne u tom sportu.
Kardum je rekao kako timovi u E-sportu imaju svoje menagere, psihologe i proučavaju taktike prije svakog turnira zato što je u igri veliki novac.

- Igrači nisu samo ljudi iz IT industrije, to su mlade generacije koje su odrasle uz ekran i to prihvatile kao dio sporta, naglašava. E- sport će uskoro biti uvršten u olimpijske sportove, istaknuo je Kardum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!