17:42 / 12.08.2020.

Autor: D.M./Hina/HRT

Karin: Pretpostavljamo da su Švicarke došle s koronom

Foto: Jelsa, Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Jelsa, Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dvije Švicarke ostat će u samoizolaciji sljedećih 14 dana u Jelsi, u apartmanu kojeg su iznajmile.
Epidemiološki se istražuje jesu li dvije švicarske turistkinje, za koje je na Jelsi utvrđena zaraza koronavirusom, na Hvar došle zaražene ili su se zarazile na tom dalmatinskom otoku, a splitski epidemiolozi pretpostavljaju da su došle s koronom, izjavila je na konferenciji za novinare Željka Karin, ravnateljica ZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

- U Hrvatskoj 130 novozaraženih, najmlađa osoba rođena 2013.

- Pretpostavljamo, s obzirom su se one javile sa simptomima i testirane su, tako da se epidemiološki još istražuje jesu li došle s koronom ili su se možda tu (na Hvaru) zarazile, objasnila je. Dvije Švicarke, kojima je uzorak uzet u Jelsi te utvrđeno da su pozitivne na koronavirus, ostat će u samoizolaciji sljedećih 14 dana u Hvaru, u apartmanu kojeg su iznajmile.

Karin je upozorila kako porast broja zaraženih koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije sve više zahvaća mlade - od 33 novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 16 osoba je u dobi od 15 do 29 godina. Po njenim riječima, među novoozaraženima u županiji "imamo grupiranje" od pet zaraženih u Imotskoj krajini, od kojih je dvoje vezano za rođendansko druženje.

Troje novozaraženih iz Crkvenog zbora u Kaštelima

Spomenula i Crkveni zbor u Kaštelima, gdje je najprije zaražena jedna osoba te je obavljeno testiranje svih iz zbora i "danas imamo troje novooboljelih iz tog zbora, odnosno koji su bili u kontaktu s oboljelim". Karin je pojasnila kako među novoozaraženima u Makarskoj postoje i "dva importirana slučaja" - jedna zaražena osoba došla je iz Njemačke, a druga iz Bosne i Hercegovine".

Izrazila je nadu da će vlasnici noćnih klubova shvatiti važnost preporuka Nacionalnog stožera te poručila: "Važan nam je turizam, jer ako se nastavi trend porasta oboljelih, ne znamo što će biti. Zasad još uvijek sve držimo pod kontrolom. Ne smijemo dozvoliti da situacija ide u nepovoljnom smjeru".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!