18:17 / 07.07.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Karin: Svadba izvor zaraze koronavirusom

-

-

Foto: - / -

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin rekla je da se nakon 12 novozaraženih konavirusom s vjenčanja na području županije može očekivati još zaraženih, baš kao i među osobama s jedne druge svadbe.
Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin rekla je da se nakon 12 novozaraženih konavirusom s vjenčanja na području županije može očekivati još zaraženih, baš kao i među osobama s jedne druge svadbe.    

- Nekoliko njih ima blago povišenu temperaturu, blagu grlobolju, a ostali su asimptomatski. Znači, nitko nema neke izražene simptome, ni komplikacije za sada. Međutim, mi očekujemo, to moram reći, još određeni broj oboljelih sa tih okupljanja. Ja bih voljela da ne bude, ali s obzirom na epidemiološku obradu, vidjet ćemo, rekla je Karin na konferenciji za novinare.

Potvrdila da se među 14 novooboljelih danas njih 12 dovodi u vezu s velikim obiteljskim skupom, svadbom, jedan novooboljeli je uvezeni slučaj iz Slovenije, a za još jednu novooboljelu osobu ne zna se izvor zaraze.

Danas će se nastaviti testiranje dijela osoba s prvog vjenčanja i obrada kontakata te testiranje osoba s drugog vjenčanja.

Karin nije željela otkriti mjesto na kojem je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bila svadba, nakon koje se pojavila zaraza, jer "to ne bi bilo u redu zbog stigmatizacije ljudi". Bilo je to vjenčanje s velikim brojem ljudi - oko 150 osoba, dodala je Karin.

Po njezinim riječima, prva osoba s blagim simptomima javila se šest-sedam dana poslije svadbe, a nakon toga doznali su da je "bilo vjenčanje i krenuli su u obradu". Na upit koliki je broj mogućih kontakta 14 novooboljelih osoba, Karin je odgovorila kako je u samoizolaciju stavljeno 120 osoba.

- To su osobe za koje je epidemiološki utvrđeno da postoji mogućnost da razviju bolest, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!