14:44 / 13.03.2020.

Autor: B.A./Hina

Karlovac: do podneva 80 putnika pod nadzorom epidemiologa

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Te su osobe danas u Hrvatsku ušle s europskog područja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom te se moraju javiti epidemiologu.
U Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije do podneva je pod zdravstveni nadzor stavljeno osamdeset osoba koje su u petak u Hrvatsku ušle s europskog područja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom te se moraju javiti epidemiologu.

Voditeljica Službe za epidemiologiju Biserka Hranilović rekla je na sastanku Županijskog stožera Civilne zaštite u Karlovcu da svi koji dolaze u Hrvatsku iz Italije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Nizozemske, Švedske i dijelova Slovenije već na granici od sanitarnog inspektora dobiju rješenje prema mjestu stanovanja na temelju kojeg se moraju javiti nadležnom epidemiologu.

Zatim idu pod epidemiološki nadzor i u samoizolaciju od 14 dana. Stranci moraju reći na kojoj će adresi u Hrvatskoj biti u samoizolaciji, ali za njih je razlika od hrvatskih državljana u tome što će u slučaju da su zdravi, moći napustiti Hrvatsku i prije isteka 14 dana.

Hranilović je rekla da za hrvatske državljane i strance za koje bi se postavila sumnja da su zaraženi, a putuju u Hrvatsku, Stožer dobiva obavijest te pokreće proceduru pozivanja županijskog Zavoda za hitnu medicinu kako bi se, uz sve mjere sprječavanja zaraze, sanitarnim vozilima prebacili u karantenu i ondje liječili.

Do petka u Karlovačkoj županiji nije registriran nijedan slučaj zaraze koronavirusom, kroz izolaciju je prošlo 12 osoba, rade se pripreme za poveći broj zaraženih te eventualan prihvat s izolacijom, a trenutačno je pod epidemiološkim nadzorom oko 150 osoba.

Načelnik Stožera Josip Ribar rekao je da se karlovačka tržnica i prodavaonice neće zatvarati jer se stanovnici moraju opskrbljivati robom, ali da građani moraju raditi na samozaštiti tako da smanje kontakte s drugim osobama i redovito peru ruke te da bolesne osobe ne izlaze iz kuće.

To što je od danas na snazi odluka o zabrani javnih okupljanja, kazao je Ribar, znači da policija neće izdavati dozvole za javne skupove, ali za sada se ne može utjecati na lokale, hoće li raditi ili ne.

- Nemamo ovlasti zabraniti mise ili lovačka okupljanja, ali u vezi rada ugostiteljskih objekata kao okupljališta razgovarali smo s gradskim stožerima da u slučaju potrebe odrede skraćeno radno vrijeme, naveo je.

Zabrana rada dogovarala bi se, kaže, u slučaju određene loše epidemiološke situacije, i to u dogovoru s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite.

Ribar je rekao i kako je do 2 ili 3 sata u noći bilo zagušenje na graničnim prijelazima, ali sada se stanje normaliziralo, jedino što vlakovi Hrvatskih željeznica voze samo do Bubnjaraca, posljednje postaje u Hrvatskoj prema Beloj krajini.

U organizaciji Stožera, tijekom noći su se obavještavali vozači autobusa koji svakodnevno prevoze radnike na posao u Sloveniju, i to u Metliku, Črnomelj, Semič i natrag, o novoj odluci Nacionalnog stožera da će radnici koju odu u Sloveniju, uključujući vozače, na povratku u Hrvatsku dobiti rješenje o dvotjednom epidemiološkom nadzoru.

- Jedan je autobus s radnicima ipak otišao prema Sloveniji, ali su se s granice vratili kada su saznali za tu odluku, rekao je Ribar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!