Karlovac građanima u obiteljskim kućama besplatno dijeli 3000 kompostera

02.05.2022.

17:55

Autor: HRT/Hina/J.L.

Reciklažno dvorište u Karlovcu

Reciklažno dvorište u Karlovcu

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Grad Karlovac je preko svoje komunalne tvrtke Čistoće dosad podijelio 1300 spremnika za kompostiranje biootpada, a danas je počela podjela još 3000 kompostera za građane u obiteljskim kućama, rečeno je na konferenciji za novinare te tvrtke.


Gradonačelnik Damir Mandić rekao je da se time nastavlja intenzivna uspostava infrastrukture za novi sustav gospodarenja otpadom, a s njom ide i mijenjanje starih navika i podizanje odgovornosti prema okolišu. To ipak podrazumijeva i višu cijenu odvoza otpada, o čemu je počelo jednomjesečno javno savjetovanje.

- Nadam se da će konačna cijena gospodarenja otpadom biti prihvatljiva građanima, ali i da će uz nju sustav gospodarenja otpadom moći funkcionirati, rekao je Mandić.

Direktor Čistoće Vlatko Ivka poručio je građanima da bi fiksni dio cijene odvoza otpada trebao biti 51 kunu po kućanstvu, a varijabilni dio ovisit će o težini zelene kante, one s miješanim komunalnim otpadom.

- Varijabilni dio ne bi trebao biti veći od 20 i koju kunu, ali samo ako se u nju neće odbacivati plastiku, papir i biootpad, već u žutu, plavu i smeđu kantu, ili u komposter. Tko neće odvajati otpad, to će ga dodatno koštati, rekao je.

Uz kompostere, koji će se ovih dana dijeliti po mjesnim odborima i poslije po gradskim četvrtima, ide i uputa o njihovu sklapanju i korištenju, rekao je Ivka i dodao da je to plastični spremnik s odzračnicima kako bi se odloženi otpad (od kuhanja, trava, korov) što lakše razgradio u kompost. Tko želi postupak ubrzati, ima otopina bogatih mikroorganizmima koje ubrzavaju raspadanje biomase.

U Karlovcu je 9715 obiteljskih kuća i planira se nastaviti s podjelom kompostera u svih 12 gradskih četvrti i 26 mjesnih odbora. Voditelj Odjela razvoja Čistoće Marijan Butković smatra da će maksimalno 80% kućanstava pokazati interes za kompostiranjem biootpada.

Građani koji žive u stambenim zgradama uglavnom su već dobili smeđe kante za biotpad ili će ih dobiti do kraja svibnja, a sada traje distribucija 100% biorazgradivih vrećica, dvije na tjedan po stanu.

Budu li građani brzo prepoznali važnost odvojenog skupljanja biootpada, pa i njegovo kompostiranje, Karlovac će postati ekološki osviješten grad, rekao je Butković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!