12:27 / 22.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Karlovac imenovao most na Korani imenom ratne postrojbe Grom

Most u Karlovcu

Most u Karlovcu

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Karlovačko Gradsko vijeće jutros je donijelo odluku o imenovanju mosta u Karlovcu imenom ratne postrojbe Jedinice specijalne policije Grom, za odluku su glasali vijećnici HDZ-a i DP-a, protiv su bili vijećnici stranke Možemo!, a SDP-ovi su napustili vijećnicu.

Alenko Ribić iz Domovinskog pokreta (DP) se osvrnuo na ranije javno protivljenje stranke Možemo za preimenovanje mosta i upitao smatraju li oni da su svi specijalci zločinci, zato jer je jedan od njih, Mihajlo Hrastov bio osuđen za razni zločin na tom mostu, te je rekao da nije u redu zbog jednog čovjeka koji je svoje odležao sve njih nazivati zločincima. Ocijenio je da je 21. rujna 1991., kada je Hrastov ubio 13 nenaoružanih ratnih zarobljenika, bio tragičan događaj te podsjetio da se tada branio Karlovac.

Ribić, koji je u Gromovima bio od 1991. do 1997. godine, rekao je da je bio na mostu kad se dogodio taj tragični događaj, ali da treba reći da su "njeni pripadnici uzeli oružje i branili Karlovac kao prva oružana formacija, od ožujka te godine i kasnije, da je jedinica čuvala taj most i nakon tog događaja i obranila Karlovac". Također je iznio stav da se možda to nije trebalo dogoditi, ali da se moglo dogoditi i u gorem obliku. Podsjetio je kako su to situacije i trenutak kad se ljudi pretvaraju u ono što nisu ni znali da mogu postati, kada možda ne vladaju svojim osjećajima, da je za to Hrastov osuđen i da nosi svoj križ, ali je i zaključio da je u toj postrojbi bilo deset poginulih, 20 teže ranjenih, 50 lakše.

Vijećnica Ana Matan (Možemo!) s govornice je poručila kako smatra da SJP Grom zaslužuje počast za obranu Karlovca, ali kako je neprimjereno da taj most na Korani nosi ime po toj jedinici čiji je pripadnik počinio ratni zločin.

Vijećnik i hrvatski branitelj Tihomir Mamić kritizirao je raniju tiskovnu konferenciju stranke Možemo!, pobrojao citate s nje i rekao da je to bio niz uvreda i omalovažavanja, iskrivljavanja činjenica.

Vijećnik Dobriša Adamec (Možemo!) koji je na Turnju kao pripadnik 110. brigade bio ranjen, rekao je da je to bilo grozno, ružno vrijeme koje 30 godina pokušava odbaciti od sebe i da ga svaki ovakav triger vraća u stanje da je po tjedan dana raspadnut i da je protiv preimenovanja zbog nesretne priče s muralom s likom Mihajla Hrastova.

Gradonačelnik Mandić rekao je da je rat zlo, ali da je u počecima 1991. bilo hrabro uzeti oružje i braniti domovinu. Istaknuo je da pripadnicima te jedinice ovime odaje dužno poštovanje te da bi volio da preimenovanje mosta bude trenutak kad treba krenuti dalje, da ta žrtva koja je plaćena na razne načine bude zalog da idemo dalje. Mandić je također rekao da se ovakve situacije javljaju svake godine u Karlovcu krajem rujna, drugdje se javljaju u listopadu, pa u studenom u Vukovaru i da zato sada kao gradonačelnik preuzima odgovornost i staje iza onog što misli, da je to bio rat i da se u ratu događaju ružne stvari.

Nakon 11-satne sjednice, preimenovanje je u jutros izglasano s 13 glasova za i 4 protiv, suzdržan nije bio nitko, ali je na početku ove posljednje točke dnevnog reda u ime SDP vijećnica Dragica Malović rekla da Karlovčani od preimenovanja mostova i trgova neće bolje živjeti, da ovo preimenovanje vodi u podjele i da SDP neće sudjelovati u glasovanju na ovu temu, te su napustili vijećnicu prije rasprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!