11:39 / 13.10.2018.

Autor: V.K./HRT

Karlovac: Izgradnja Teslina centra

-

-

Foto: - / -

Karlovac bi uskoro trebao dobiti turistički, ali i znanstveni adut - Teslin centar. Nalazio bi se uz Gimnaziju koju je Tesla pohađao i u kojoj je stekao svoju posljednju formalnu diplomu.
Karlovac bi, uz slatkovodni akvarij, uskoro trebao dobiti još jedan turistički, ali i znanstveni adut - Teslin centar. Nalazio bi se uz Gimnaziju koju je Tesla pohađao i u kojoj je stekao svoju posljednju formalnu diplomu.

U karlovačkoj se gimnaziji Nikola Tesla prvi put susreo s fizikom. Predmeti kojima se koristio, ali i originalne školske svjedodžbe bit će dio stalnog postava budućeg centra.

Teslin centar neće biti samo muzej, bit će to zgrada iz budućnosti. Mladi karlovački arhitekti potrudili su se da Tesline ideje progovaraju kroz zidove, prozore, unutarnje uređenje.

Osnovna ideja je bila stvoriti prostor koji će biti otvoren za javnost, koji će biti fluidan i koji će nuditi posjetitelju razne doživljaje prostora, naglasila je Anamarija Popovački iz Pop-Ap.d.o.o.

Velik dio Centra služit će za rad; ponajprije karlovačkim gimnazijalcima koji će tu imati organizirane brojne izvannastavne aktivnosti. No, imat će i turistički potencijal.

Kao što je slatkovodni akvarij Aquatika postao, kako se kaže, topic arhitektura i prepoznatljiv dio grada, tako i ova zgrada pretendira da to postane, kaže Martina Furdek Hajdin, zamjenica karlovačkog župana.

Experience Centar Nikola Tesla građevinsku dozvolu trebao bi dobiti do kraja godine. U Županiji i Gradu nadaju se europskom novcu za taj projekt jer to je ipak grad u kojem je, kako Karlovčani vole reći - Nikola postao Tesla. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!