Karlovac: Izveli operaciju karcinoma jajnika uz ICG tehnologiju

11.02.2018.

17:53

Autor: HRT

default error photo
Operaciju raka jajnika izveli su primarijus Željko Štajcer i kirurg Dražen Tufeković s pomoću tzv. plavog svjetla koje vidi ono što kirurg ne može vidjeti golim okom.
Onkološki tim karlovačke Opće bolnice prvi je u Hrvatskoj izveo operaciju karcinoma jajnika s pomoću najnovije ICG tehnologije. Riječ je o inovativnoj metodi gdje kirurzima pri operaciji pomaže i tzv. plavo svjetlo, koje otkriva maligne stanice nevidljive ljudskom oku.

Operaciju raka jajnika na pacijentici Anđi Matić izveli su primarijus Željko Štajcer i kirurg Dražen Tufeković s pomoću tzv. plavog svjetla koje vidi ono što kirurg ne može vidjeti golim okom. Tufeković objašnjava kako kod ovakve operacije, nakon aplikacije kontrastnog sredstva, liječnici markiraju sve stanice koje su maligno promijenjene. To im pomaže da lociraju regiju koju odstranjuju. Tako se, uz primarni tumor, odstranjuju i sve ostale maligne ili sumnjive stanice, laički rečeno "sve što je promijenilo boju". Ova metoda znatno povećava uspješnost operacije i daljnjeg liječenja onkoloških pacijenata. "Kod svakog onkološkog pacijenta cilj je otkloniti tumorsko tkivo do najveće razine, ostaviti praktički tumora 0, tzv. rezidualni tumor 0. To je osnovna stvar kako bi se dalje moglo nastaviti liječenje nekom od drugih metoda", kaže Željko Štajcer.

ICG tehnologija nije jeftina, uređaj stoji milijun i 200 tisuća kuna. Zahvaljujući njemu, karlovačka je bolnica u samom vrhu po opremljenosti onkoloških timova u našoj zemlji. ICG tehnologija u Europi se koristi unatrag dvije do tri godine, i to u dobro opremljenim bolnicama. U Hrvatsku je nekoliko aparata stiglo prije par mjeseci. No, prvi put je ta tehnologija primijenjena u ovoj operacijskoj sali pri operaciji jajnika.

Jedan ovakav uređaj je u zagrebačkoj bolnici Sv. Duh, ovih dana svoje bi trebale instalirati i Petrova i KBC Rijeka. A karlovački je spreman za novu operaciju koja je dogovorena već za sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!