Karlovac: Mrzljak oslobođen optužbe za pokušaj teškog ubojstva policajaca

17.01.2022.

17:27

Autor: Hina/HRT

Karlovac: Započelo suđenje Zdenku Mrzljaku za pokušaj ubojstva dvojice policajaca

Karlovac: Započelo suđenje Zdenku Mrzljaku za pokušaj ubojstva dvojice policajaca

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Karlovčanin Zdenko Mrzljak oslobođen je optužbe za pokušaj teškog ubojstva dvojice interventnih policajaca u travnju prošle godine. Podsjetimo, Mrzljaku je stavljeno na teret da je vožnjom osobnog automobila unatrag pokušao usmrtiti policajce koji su došli pretražiti teško oružje čijim se posjedovanjem pohvalio na fotografiji. Inače, Mrzljak ima podeblji policijski dosje, s 50-ak kaznenih djela. No u ovom sudskom postupku osuđen je samo za neovlašteno posjedovanje teškog oružja, te je od danas na slobodi.


Županijsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu.

U obrazloženju presude sudac Županijskoga suda Ivan Klapšić je rekao da se okrivljenik oslobađa od prve točke optužnice po kojoj je 30. travnja prošle godine namjeravao ubiti službene osobe tijekom obavljanja dužnosti.

Nema dokaza da biste počinili teško ubojstvo u pokušaju, što Vam se stavlja na teret, rekao je Mrzljaku sudac Klapšić i opisao da sud smatra da se u obje radnje njegova naglog kretanja automobilom naprijed-nazad i opet naprijed, kada su ga policajci htjeli lišiti slobode, radilo o pokušaju bijega, a ne pokušaju ubojstva, to jest da nije bilo namjere da policajce udari, nego da napusti mjesto događaja.

Mrzljakov odvjetnik Darko Gojak je rekao kako je za njega oslobađajuća presuda bila očekivana jer nijedan dokaz nije upućivao na to da bi Mrzljak pokušao počiniti kazneno djelo ubojstva dvojice policijskih službenika, već se samo dao u bijeg.

Nakon ročišta, zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Dubravko Skolan najavio je žalbu riječima: Gotovo sigurno ćemo se žaliti. Kako je rekao, oslobađajuća presuda je "jako loša poruka građanstvu", a optužnicu, da tako smatraju, "nisu trebali ni dizati.

Imamo iskaze dvojice policajaca, a ako se njima ne vjeruje, to je jako loše. Moramo štititi dignitet policajaca", rekao je i dodao da se manevrima mogao pregaziti policijski službenik. "Danas malo-malo i opet netko jurne na policijskog službenika. Ova oslobađajuća presuda nije dobra poruka, rekao je Skolan.

Dodao je da se okrivljeniku to danas nije smjelo 'šenkati' i zato što je već jednom Mrzljak bacio bombu na policijske službenike, za što je bio osuđen za pokušaj usmrćenja". Pokazao je uz to u spisu dugačak popis iz Mrzljakove kaznene evidencije za raznovrsna kaznena djela.

Na novinarsko pitanje ne radi li se tu ipak o blažemu kaznenom djelu, pokušaju nanošenja teških tjelesnih ozljeda, ili pak opće opasnoj radnji, Skolan je odgovorio da je tužiteljstvo ostalo pri toj kvalifikaciji, a sud je mogao preinačiti optužnicu na blaže djelo.

Mrzljak je u pritvoru od 30. travnja, a to mu je vrijeme uračunato u kaznu za nezakonito držane oružja i eksplozivnih tvari. Danas je iz sudnice, u koju su ga s lisičinama na rukama i nogama doveli pravosudni policajci, pušten da se brani sa slobode, no ne odmah nakon izricanja presude jer je sud s njim proveo još jedan postupak - disciplinski za nedavne događaje u istražnom zatvoru.

Inače, prije današnjeg ročišta ispitani su policajci i u prosincu je izvedena rekonstrukcija događaja ispred okrivljenikove obiteljske kuće u karlovačkome naselju Švarči.

Ondje su 30. travnja u 23,15 sati interventni policajci htjeli uhititi Mrzljaka u sklopu kriminalističkog istraživanja o nedopuštenom posjedovanju oružja i eksplozivnih tvari, a on im je pružio otpor, pri čemu je jedan policajac lakše ozlijeđen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!