21:05 / 05.11.2019.

Autor: HRT

Karlovac ne očekuje ni najniži stupanj pripreme obrane od poplava

Ilustracija, foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ilustracija, foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glavni centar obrane od poplava objavio je da je vodostaj Kupe u Karlovcu večeras u 19 sati 205 centimetara, da se sutra očekuje 378 centimetara.
Prema visini vodostaja Kupe kod Karlovca, bez obzira na obilnu kišu, ne očekuje se da bi sutra mogla biti objavljena pripremna mjera obrane od poplave. Očekuje se da vodostaj neće dosegnuti 500 cm kad se proglašava taj stupanj obrane, doznaje se u karlovačkoj Ispostavi Hrvatskih voda.

Glavni centar obrane od poplava objavio je da je vodostaj Kupe u Karlovcu večeras u 19 sati  205 centimetara, da se sutra očekuje 378 centimetara. Objavljeno je da se pripremne mjere proglašavaju na 500 centimetara vodostaja, redovite mjere na 700 centimetara, a na 750 centimetara izvanredne, dok se najviši stupanj- izvanredno stanje  proglašava na 830 centimetara vodostaja.

Voditeljica Ispostave Hrvatskih voda  Biljana Željeznjak rekla za Hinu je da se danas u Karlovcu sastao Stožer Grada Karlovca kako bi se vidjelo s čime se raspolaže u slučaju bilo kakve elementarne nepogode i da taj sastanak "nije imao nikakve veze s oborinama koje padaju". Sve su sastavnice Civilne zaštite predstavile s kakvom opremom i s kojim brojem ljudstva raspolažu, posebno vatrogasci, komunalne tvrtke i licencirani izvođači Hrvatskih voda.

Načelnik Stožera CZ grada Karlovca i karlovački zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak predstavio je organizacijsku strukturu stožera te mjere funkcioniranja i rekao da je cilj zasjedanja Stožera pravovremena priprema organizacije za mjere mogućih rizika. To je pozdravio i načelnik Stožera CZ Karlovačke županije Josip Ribar.

Karlovac grad na četiri rijeke, Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri, u posljednjih nekoliko godina imao pet poplava u nebranjenim dijelovima grada. U tijeku je realizacija etapne izgradnje sustava obrane od poplava uz Kupu  za područje Karlovačke, Sisačko-moslavačke i djela Zagrebačke županije vrijednog ukupno oko 900 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!