11:39 / 11.03.2018.

Autor: HRT

Karlovac - primjer kako se pripremiti za obranu od poplave

-

-

Foto: - / -

Iznadprosječno toplo bilo je prijepodne u cijeloj Hrvatskoj. U nastavku dana očekuje se promjenjivo oblačno, povremeno s kišom.
Iako su zbog naglog rasta temperature i topljenja snijega vodostaji u porastu, iz karlovačkog kriznog stožera umiruju građane. Na njihovu području ovaj put ne bi trebalo biti poplava. 

Vodostaji karlovačkih rijeka i dalje lagano rastu. Kupa u Karlovcu u 18 sati bila je 568 cm, a u podne je bio 538 cm. Ovakav vodostaj Karlovčanima ne predstavlja problem. Karlovački krizni stožer ističe kako je Karlovac ovoga puta primjer kako se treba pripremati za obranu od poplave. U posljednjih 10-ak dana izgrađeno je više od 3 km nasipa od "box barijera". Dio uz Mrežnicu i Koranu bit će gotov do sutra ujutro, a uz Kupu će se graditi još nekoliko dana.

Ondje gdje je zbog konfiguracije tla nemoguće graditi nasip od "box barijera", napunjeno je nekoliko desetaka tisuća vreća s pijeskom za izgradnju zečjih nasipa. U Kriznom stožeru ističu da je Karlovac spreman za visinu vodostaja Kupe od 850 cm. No u Hrvatskim vodama su poručili da takvog vodostaja neće biti. Vrhunac vodenog vala kroz Karlovac bi trebao proći u utorak prijepodne i očekuje se da ne bi trebao prijeći sedam metara.


Podizanjem ustave Prevlaka višak vode iz Save kanalom odlazi najprije u šumu Žutica, a potom u Lonjsko Polje. Ispuštanjem vode na područja koja oduvijek prirodno poplavljuju, štite se Sisak i naselja nizvodno.

U gornjem toku Save očuvane su dvije trećine prirodnih retencija, a nizvodno od Slavonskog Broda 85% izvornih poplavnih područja odsječeno je od rijeke. Upravo to područje pogođeno je katastrofalnom poplavom 2014. godine. I dok se ondje još ne planiraju promjene, radit će se na retencijama na Kupi i Dobri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!