16:48 / 20.10.2020.

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Karlovac priprema dva objekta za izolaciju

-

-

Foto: - / -

Kako bi se izbjegao scenarij da bolničke ležajeve zauzmu zaražene osobe bez simptoma karlovački županijski je stožer pripremio dva objekta za izolaciju.
U karlovačkoj Općoj bolnici jedan muškarac preminuo je od posljedica koronavirusne bolesti. Od jučer imaju još 21 novooboljelu osobu. Kako bi se izbjegao scenarij da bolničke ležajeve zauzmu zaražene osobe bez simptoma županijski je stožer pripremio dva objekta za izolaciju.

➡️ COVID-19 - iz minute u minutu
➡️  KoHOM protiv ideje da obiteljski liječnici traže kontakte pozitivnih

Nekadašnji Centar za rehabilitaciju u Jaškovu spreman je za prihvat oboljelih od koronavirusa, a koji su stabilna zdravlja i nemaju simptoma. To se prije svega odnosi na korisnike domova za starije i nemoćne. Sobe s ukupno 50 ležajeva, su spremne.

Iz domova je trenutačno 38 oboljelih. Oni su u ogulinskoj ili karlovačkoj bolnici, iako nemaju svi simptome. Cilj je objekata za izolaciju rasteretiti bolnički sustav. 

- U Općoj bolnici Karlovac, bez obzira što raspolaže s dovoljnim brojem kapaciteta za smještaj onih pacijenata kojima je zaista potrebna liječnička skrb, svaki novi pacijent "vuče" za sobom određeni broj i sestara i liječnika, kazao je Nikša Antica, ravnatelj Opće bolnice Karlovac.

Uz ovaj u Jaškovu, priprema se i 50-ak ležajeva u bivšoj Vojnoj bolnici u Karlovcu. U njima će raditi 11 medicinskih sestara iz primarne zdravstvene zaštite te 14 njegovateljica iz Domova.

Vesna Hajsan Dolinar, načelnica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, rekla je da će od 75 timova obiteljske medicine svaki doktor tog tima dežurati 24 sata, jedan dan u mjesecu, u tim ustanovama.

Zasad još nema potrebe za smještaj oboljelih u ovakve ustanove. Ipak, u županiji je 1248 starijih i nemoćnih o kojima se brinu u domovima i obiteljima, a koronavirus već se probio u dva takva doma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!